Siirry sisältöön
Laboratoriossa

”Myrkky murskeviljassa oli yllätys”

Lehmä laitumella.

Jokioislainen maidontuottaja Simo Horkka yllättyi reilu vuosi sitten, kun hän sai viestin, että tilan maidosta oli löytynyt aflatoksiini-homemyrkkyä. Aflatoksiini on ihmisille ja eläimille vaarallista.

Simo Horkan tilalla Jokioisilla pyritään lisäämään rehujen valkuaisomavaraisuutta. Siksi vuonna 2023 pelloilla kasvoi herne-vehnäseosta. Seos puitiin tuoreena, murskattiin ja säilöttiin hapolla laakasiiloon muun tuoreviljan päälle.

”Herne-vehnäseos oli aika märkää, eikä se meinannut syksyllä jauhaantua kunnolla. Lehmät söivät apetta kuitenkin normaalisti eikä tuotoksessa tai eläinten käyttäytymisessä tapahtunut muutoksia”, Horkka kertoo.

Vähän ajan päästä osuuskunnasta tuli viesti, että maitoauton tankkikuormasta oli löydetty aflatoksiini-homemyrkkyä. Seuraavaksi analysoitiin tilakohtaiset näytteet ja Horkan tila paljastui aflatoksiinin lähteeksi. Homemyrkkypitoisuudet olivat korkeat.

”En ollut koskaan kuullutkaan kyseisestä aineesta, eivätkä olleet muutkaan tuottajat.”

Täysrehu nopeasti tilalle

Horkka kaivoi pikaisesti tietoa aflatoksiinista ja päätteli, että myrkyn lähteenä on todennäköisesti herne-vehnärehu. Hän lopetti rehun syöttämisen lehmille heti. Myös tankkimaito piti hävittää.

”Tilasin rehutehtaalta heti täysrehua oman viljan tilalle ja sainkin sen nopeasti. Vain kaksi tankillista maitoa jouduttiin laskemaan viemäriin. Aflatoksiini poistui neljässä päivässä lehmien elimistöstä. Taloudellista tappiota tuli menetetystä maidosta, pilaantuneesta herne-vehnärehusta ja kalliista täysrehusta. Täysrehun ansiosta maito saatiin kuitenkin nopeasti puhtaaksi”, Horkka kuvailee.

Kun homemyrkyn lähde selvisi, Horkka kuori etukuormaajalla noin 30 tonnia herne-vehnäseosta pois rehuauman päältä. Hän teetti Eurofinsillä kaikista viljoista homemyrkkyanalyysit. Analyysit ovat melko kalliita, mutta ne kannatti tehdä, sillä alla olevat säilöviljakerrokset olivat puhtaita.

Huolellinen säilöntä tärkeää

Simo Horkka teki muutoksia viime vuoden viljelysuunnitelmaan, jottei joutuisi enää säilömään liian märkää tuoreviljaa.

”En viljele hernettä enää sekakasvustona viljojen kanssa, vaan molemmat kasvavat erikseen. Murskesäilöntää jatkan, ja se onnistui viime vuonna taas hyvin.”

Horkka ja muut maidontuottajat oppivat kerrasta, että aflatoksiiniriski kannattaa ottaa vakavasti. Kyseinen myrkky on luokiteltu ihmisille karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi. Lehmillä se voi vähentää syöntiä ja maitotuotosta sekä heikentää vastustuskykyä ja hedelmällisyyttä. Aflatoksiinia on Suomessa tavattu vain murskeviljassa, ei säilörehuissa.

”Aflatoksiiniriski kannattaa ottaa vakavasti. Kyseinen myrkky on luokiteltu ihmisille karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi.”

”Jos siilonäytteestä löytyy raja-arvon ylitys, tutkitaan kuorma- ja tilanäytteet.”

Rehunäytteitä.
Aflatoksiinia ja muita homemyrkkyjä ei voi nähdä eikä haistaa rehuista.

”Aflatoksiinia on tavattu Suomessa vain tuoreviljassa.”

Viljaa.

Säilö tuorevilja oikein

Tuoreviljan onnistunut säilöntä ehkäisee homeita ja aflatoksiinia – tiivistys, sopiva kosteus ja säilöntäaineiden oikea käyttö ovat avaintekijöitä.