Airbusin valtiontuista rangaistustullit EU-juustoille

EU:sta vietiin viime vuonna 133 miljoonaa kiloa juustoa Yhdysvaltoihin, joka on EU:n suurin juustonvientimarkkina.

Yhdysvaltojen jälkeen merkittävimpinä ovat Japani 107 miljoonalla juustokilolla ja Sveitsi 61 miljoonalla kilolla. Huomattavasti pienempiä, mutta kuitenkin merkittäviä vientimarkkinoita ovat Etelä-Korea, Saudi-Arabia, Australia, Libanon, Algeria, Kanada ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat.

EU on suurin juustonviejä 832 miljoonalla kilollaan, mikä on suunnilleen saman verran kuin Yhdysvaltojen, Uuden Seelannin ja Australian vienti yhteensä.

Yhdysvallat asetti 18. Lokakuuta melkein kaikille EU:sta peräisin oleville juustoille 25 prosentin suuruiset rankaisutullit, koska lentokoneyhtiö Airbus on saanut vuosikymmenien ajan laittomia valtiotukia. Lisätulli johtaa hinnankorotuksiin, mikä varmasti vaikuttaa kysyntään.

Eniten juustoihin ja voihin kohdistuvista lisätulleista kärsivät Italia, Irlanti, Espanja, Iso-Britannia, Saksa, Tanska ja Hollanti. Suomen Emmental-viennille ei tullut 25 prosentin ylimääräistä tullia, mutta voille ja joillekin muille juustoille se tuli.

Suomen Emmental-viennille ei tullut 25 prosentin ylimääräistä tullia.

Mielenkiintoisinta on, että rankaistustullia ei tule ranskalaisille juustoille, vaikka Airbusia valmistetaan nimenomaan siellä.

Rankaisutullit ovat laillisia, sillä ne perustuvat Maailman kauppajärjestön WTO:n tuomioon. Ne ovat voimassa niin kauan, kunnes EU ja Yhdysvallat pääsevät jonkinlaiseen sopimukseen niiden poistamisesta. Mahdollinen sopu voidaan löytää, kun Yhdysvaltalainen Boeing tuo-mitaan laittomista valtiotuista ja EU voi asettaa rankaisutulleja Yhdysvaltalaisille tuotteille.

Maitovalmisteiden tuonti tammi–elokuussa Kiinaan on kasvanut yli 12 prosenttia viime vuoteen verrattuna, vaikka talouden kasvu on ollut hitainta 30 vuoteen. Vuoden 2018 tuonti ylitti ennätysvuoden 2014 tason, ja kuluvasta vuodesta saattaa tulla vieläkin parempi.

Viime vuoteen verrattuna sekä rasvaisen että rasvattoman maitojauheen tuonti on kasvanut. Sen sijaan herajauheen tuonti on supistunut voimakkaasti, erityisesti Yhdysvalloista, rehutarpeen vähettyä afrikkalaisen sikaruton vuoksi. Sikojen määrä Kiinassa on romahtanut 40 prosenttia.

Rasvaisen maitojauheen toimittaja on melkein yksinomaan Uusi-Seelanti. Rasvattoman maitojauheen tammi–elokuun tuonnista EU:n osuus nousi 35 prosenttiin, ja tulokas markkinoilla oli Valko-Venäjä.

Kiinassa kulutetaan juustoa vielä vähän, mutta kulutuksen odotetaan lisääntyvän lähivuosina ja tuonnin kasvavan merkittävästi. Aasian mailla on juuston kulutuksen kasvussa suuri merkitys tulevaisuudessa.

Maitotuotteiden, erityisesti juuston tuonti, on kasvanut Venäjälle. Vielä ei kuitenkaan hätistellä vuoden 2013 huippulukuja. Osalle kuluttajista kelpaa Venäjällä juuston tapainen maidosta ja kasvirasvasta tehty valmiste, koska se on edullisempaa kuin juusto.

Valko-Venäjällä on 84 prosentin osuus Venäjän juuston ja voin tuonnista. Valko-Venäjä on hyvin riippuvainen Venäjän markkinoista, sillä viedystä juustosta 94 ja voista 56 prosenttia meni vuonna 2018 Venäjälle.

  • Riitta Brandt - Edunvalvontajohtaja, Valio Oy

    Riitta Brandt

    Edunvalvontajohtaja
    Valio Oy

    Twitter: @RiittaBrandt

  • Tiina Kanervo - Talousjohtaja, Valio Oy

    Tiina Kanervo

    Talousjohtaja
    Valio Oy

    Twitter: @tiinatwit