Annosteletko säilöntäainetta sopivasti?
Säilöntäaineen oikea annostelu takaa sadon säilymisen ja laadun, ja on tärkeimpiä maitotilan menestystekijöitä. Juuri sopivan määrän voi laskea säilörehun määrän mittaamalla.
Tieto säilörehun määrästä on tarpeen ruokinnan- ja viljelysuunnittelun sekä kustannuslaskennan pohjaksi. Sen avulla voi myös laskea, onko säilöntäainetta käytetty riittävästi, eli paljonko sitä on kulunut per rehutonni. Säilöntäaineen oikea annostelu takaa korjatun sadon säilymisen ja laadun.
Käsillä on siten yksi tärkeimmistä maitotilan menestystekijöistä. Epäonnistunutta rehua on hankalaa ja mahdotontakin korvata ruokinnassa millään muulla.
Nurmisadon ja säilörejun määrän mittaamiseen eri tapoja
Ajosilppureihin ja muihin korjuukoneisiin on saatavilla korjuuhetkellä nurmisadon massaa mittaavia varusteita. Luotettavin keino korjatun rehun painon mittaukseen on ajoneuvovaaka. Näiden menetelmien avulla kyetään arvioimaan siiloon tai aumaan varastoidun rehun massa ja mitatun kuiva-aineen perusteella saadaan laskettua korjatut kuiva-ainekilot.
Säilörehun määrän voi laskea myös tilavuuden, painon ja kuiva-aineen perusteella. Suuntaa antavaa tietoa saa myös lohkokohtaisista kehikkonäytteistä. Kehikkomittausten pullonkaulana on tosin suurehko työmäärä edustavan näytteen saamiseksi, ja menetelmä soveltuu lähinnä lohkokohtaisten satotasojen erojen selvittämiseen.
Siilon rehumäärän laskemiseen löytyy kätevä laskuri www.karpe.fi-sivustolta. Rehun kuutiopainon voi laskea tilavuuden, painon ja kuiva-ainepitoisuuden perusteella. Rehun painoa voi laskea myös leikkurilla otettujen kakkujen perusteella alla olevien kaavojen mukaan. On hyvä huomioida, että ominaispaino voi muuttua siilon tai auman eri osissa, joten kannattaa ottaa useampi kuutiopainonäyte.
Siilon tai auman kuutiopainon laskennassa ei voida kuin olla jälkiviisaita, jos säilöntäainetta ei mennytkään riittävästi. Siksi kannattaa panostaa sadon mittaamiseen rehunteon aikana.
”Säilöntäaineen oikea annostelu takaa korjatun sadon säilymisen ja laadun.”
Rehumäärän laskukaavat
Tilavuus m3 = palan korkeus × leveys × syvyys m
Tuoretilavuuspaino = näytteen paino kg / tilavuus m3
Kuiva-ainetilavuuspaino kg ka/m3 = tuoretilavuuspaino × kuiva-aine- pitoisuus % / 100