Automaatio avuksi nurmentuotantoon
Valion ja Yaran yhteisen Nurmi-pilotin tavoitteena on pienentää ruuantuotannon ympäristövaikutuksia digitalisaation avulla.
Juho ja Ville Saarelan tila Vetelissä on yksi pilottikohteista, jonne on asennettu Vaisalan sääasema. Kuva: Saarelan tilan arkisto
Navetoissa alkaa olla monenlaista automaatiota seuraamassa jokaista tapahtumaa lehmien elämässä ja maidontuotannossa. Niiden käyttö tehostaa toimintaa ja parantaa eläinten hyvinvointia; data on käytössä tilan toiminnan kehittämiseen.
Myös peltopuolella hyödynnetään digitekniikkaa: Valion ja Yaran yhteishankkeessa etsitään uudenlaisia tapoja ympäristövaikutusten pienentämiseen ruuantuotannossa.
”Suomen pelloista noin 30 prosenttia on nurmea, joten kun maatalouden ympäristövaikutuksia halutaan vähentää, nurmentuotannossa on mahdollisuuksia”, toteaa Mervi Seppänen Yaralta.
Jotta digitaalista tietotaitoa saadaan tuotua nurmiviljelyyn tarkoituksenmukaisella tavalla, tarvitaan erilaisia tahoja hoitamaan omia osaamisalueitaan.
”Kun on kumppanuuksien rypäs, saavutetaan laajempia ympäristöetuja. Esimerkiksi IBM on Yaran kumppani digitekniikassa ja maailman johtava sääasematoimija Vaisala omalla erikoisalueellaan”, Seppänen kertoo.
Valio tuo Nurmi-pilottiin koko maitoketjuosaamisensa aina nurmen viljelystä lähtien.
Sääasema muun muassa mittaa ilman lämpötilaa, kosteutta ja painetta sekä tuulen suuntaa ja määrä sekä sadetta. Kuva: Yara
Juho ja Ville Saarelan tila Vetelissä on yksi pilotti-kohteista, jonne on asennettu kuluneen kesän aikana Vaisalan sääasema. Tilalla on viljelyssä 340 hehtaaria, josta nurmella on 180 hehtaaria. Nurmi on puhdasta timoteitä.
”Sääasema mittaa ilman lämpötilaa, kosteutta ja painetta sekä tuulen suuntaa ja määrä sekä sadetta.
Asema laskee viiden päivän sääennustetta eteenpäin. Maa-anturit mittaavat kosteutta ja lämpötilaa 5:n, 15:n ja 25 senttimetrin syvyydessä, mikä on erityisen kiintoisaa. Voimme esimerkiksi seurata, miten routa sulaa ja maalämpö käyttäytyy”, Saarelat kertovat.