Siirry sisältöön
Asiantuntija vastaa

Biokaasu on tulevaisuuden luotettava energianlähde

Kiuruveden tuleva biokaasulaitos.

Biokaasua tuotetaan bakteerien avulla anaerobisesti mädättämällä mistä tahansa orgaanisesti hajoavasta aineesta. Lehmänlanta, oli kyseessä sitten liete- tai kuivalanta, sopii biokaasun raaka-aineeksi hyvin, koska siitä pystytään valmistamaan biokaasua suhteellisen helposti, sanoo Matti Oksanen, St1 Biokraftin kasvujohtaja.

Lantakaasun tuottamasta biokaasusta tullaan valmistamaan polttoainetta raskaan liikenteen tarpeisiin. Suunniteltu tuotantomäärä, terawattitunti uusiutuvaa energiaa vuoteen 2030 mennessä, tulisi Oksasen mukaan riittämään noin 2000 rekan vuotuiseen polttoainetarpeeseen.

”Biokaasulla on edistyneiden biopolttoaineiden joukossa suhteellisen merkittävä rooli, etenkin kun mietitään jakeluvelvoitteita. Biokaasu alkaa olla niistä ainoita, jolla on luvassa merkittävää kasvua. Sitä tullaan tarvitsemaan suurempia määriä liikennepolttoaineena. Muiden biopolttoaineiden osalta raaka-aineista vallitsee aikamoinen niukkuus”, Oksanen sanoo.

Biokaasun etuina hän näkee myös kotimaisuuden: se hyödyntää täällä tuotettuja raaka-aineita ja syötteitä ja tuo työtä lähialueille.

Toisaalta tuotanto on väistämättä suhteellisen hajautettua, suuria maatalouskeskittymiä ei juuri ole eikä raaka-aineita kuljetella pitkiä matkoja.

Biokaasun osalta ei ole tulevaisuudessa nähtävissä valtavia teknologiaharppauksia kuten esimerkiksi tuulivoimalla on nähty, eikä biologisena prosessina sille voi ennustaa valtaisaa kustannustehokkuuden parannustakaan, muuten kuin rakentamalla suurempia laitoksia ja tehokkaampaa logistiikkaa. Luotettava sekä etenkin kasvava uusiutuvan energian lähde se kuitenkin on, nyt ja tulevaisuudessa.

Teksti: Teija Laakso

Kiuruveden biokaasulaitoksen työmaa.

Biokaasuhankkeet etenevät mallillaan

Valion ja St1:n biokaasuhankkeet etenevät suunnitellusti – uudet laitokset vauhdittavat uusiutuvaa energiaa, maatilojen kiertotaloutta ja alueellista kehitystä.