Hanna Laitinen
Kehityspäällikkö, Valio Laatu -palvelut
Valio Oy
KPI-mittarit ovat yrityksen johtamisen apuvälineitä. Ne mittaavat suorituskykyä ja ovat toiminnan avaintunnuslukuja.
Valiolaisten maitotilojen KPI-Avainmen ensimmäiset EKM-, maidon määrä-, maidon laatu-, rehukustannus- ja hedelmällisyysmittarit otettiin käyttöön vuonna 2017. Ne on tuotettu Valion, ProAgrian, Faban ja Mtech Digital Solutions Oy:n yhteistyönä. Helmikuussa 2021 julkaistiin yhdeksän uutta sopimustuotantoon, maidon koostumukseen ja hinnoitteluun liittyvää mittaria. Yrittäjien saatavilla mittarit ovat Valmassa, Minun Maatilani.fi -sovelluksessa, Bisnes+ - alustan kautta sekä itsenäisenä palveluna.
Sopimustuotantomittarit vertaavat tuotettua maitomäärää A-/B-/C-määriin. Määrätiedot siirretään Mtechiin useita kertoja vuorokaudessa ja myös laskenta tapahtuu samassa syklissä. Tuotettua maitomäärää verrataan tilan sopimusmäärään päivä-, kuukausi-, kausi- ja vuositasolla. ProAgrian tuotosseurantatilat voivat seurata kuukausitasolla tuottoennusteen kehittymistä.
Jokainen näistä maitomäärämittareista toimii samalla logiikalla: lasketaan tuotetun maitomäärän ja A-sopimusmaitomäärän erotus päivä-, kuukausi-, kausi- tai vuositasolla. Toteutunut erotus kertoo, sijoittuuko maitomäärä A/B/C-sopimusmaitomäärään. A on vihreä, B on keltainen ja C on punainen alue. Vertailussa olevat sopimusmäärät lasketaan kumulatiivisesti.
Tuottoennuste vertaa tilan seuraavan kuukauden tuottoennustetta tilan A-sopimusmäärään / sopimusmäärään. ProAgrian tuottamat 12 kuukauden tuottoennusteet päivittyvät kerran kuukaudessa noin kuukauden 10. päivä sen jälkeen, kun ne on laskettu.
Maidon koostumuksella on suuri vaikutus tilityshintaan. Uudet maidon koostumus- ja tilitysmittarit ovat:
Tilan kuukauden maitonäytteistä neljä analysoidaan hinnoittelunäytteinä. Maidon tilityksen rasva- ja valkuaisprosentit lasketaan näiden tulosten aritmeettisena keskiarvona. Näistä prosenteista ja rasva- ja valkuaiskymmenysten arvosta lasketaan koostumushinta, jota verrataan osuuskunnan keskikoostumushintaan (= HOSK koostumushinta). Mittari näyttää hinnanerotuksen (joko + tai -).
Kaikissa mittareissa värillinen nuoli (vihreä, keltainen tai punainen) kertoo kehityssuunnan verrattuna mittauspäivää edeltäneeseen kuukauteen.
Tilityshintamittarissa verrataan tilan viimeisimmän maidontilityksen tilityshinnan ja oman osuuskunnan keskitilitys-hinnan erotusta (joko + tai - ).