Olli Ruoho
Asiantuntijaeläinlääkäri
ETT ry
Eläintaudit voivat tarttua tilalta toiselle koneurakoinnissa ja koneiden yhteiskäytössä.
Oikeilla toimilla tautien leviäminen kaluston mukana voidaan kuitenkin estää. Kun tilat ilmoittavat tartunnoista etukäteen yhteistyökumppaneilleen, riskejä pystytään monesti hallitsemaan ja työt hoitamaan.
Koneet pitää tilalta toiselle siirryttäessä puhdistaa niin, ettei niiden mukana kulkeudu lantaa tai muuta ainesta piha-alueille tuotantorakennusten läheisyyteen ja sieltä koneiden pyörissä tai ihmisten jaloissa rehuvarastoon tai eläintilaan. Tämä auttaa jo paljon ehkäistäessä ulosteen mukana leviäviä tartuntoja, kuten salmonellaa ja viime aikoina yleistynyttä kryptosporidioosia.
Lannanlevityskalustosta peltoon päätyneet taudinaiheuttajat eivät ole kovin suuri riski, jos rehun tuotannossa noudatetaan hyviä hygieniakäytäntöjä.
Suurempi riski liittyy esimerkiksi seosrehu-urakointiin, jossa päivittäin käydään samalla vaunulla usean tilan eläintiloissa ja ollaan jopa kontaktissa eläimiin. Tällöin leviävät myös virusperäiset hengitystietulehdukset ja ripulit, Mycoplasma bovis sekä pälvisilsa.
Jos jollakin seosrehurenkaan tilalla havaitaan tarttuvaa tautia, se on todennäköisesti jo levinnyt huomaamatta muillekin renkaan tiloille. Tartunnoista ilmoittamisesta ja varotoimista kannattaa sopia etukäteen ja mieluiten kirjallisina.
Lannan levitykseen kryptosporidioositiloilla pätevät samat periaatteet kuin muuhunkin koneurakointiin: kaluston tulee olla päältä puhdas, kun siirrytään tilalta toiselle.
Lietevaunu voidaan pestä ulkopuolelta puhtaaksi höyrypesurilla ja säiliö huuhdella sisäpuolelta pariin kertaan vedellä, joka levitetään peltoon. Desinfiointiaineiden käytöstä ei ole juuri hyötyä, sillä kryptosporidien ookystat ovat erittäin kestäviä.