Erika Haakana
Vastuullisuuskoordinaattori, ilmasto- ja vastuullisuustiimit
Valio Oy
Antaa kaikkien kukkien kukkia! Vai ei ehkä sittenkään? Haitalliset vieraslajit todellinen haaste, johon kannattaa vastata heti kun lajeja havaitsee. Nuoria ja pieniä kasvustoja on helpoin hävittää, ja alkukesä onkin useimmiten torjunnan parasta aikaa. Olemme listanneet alle neljä Suomessa yleisesti esiintyvää kasvilajia, jotka muuttavat merkittävästi Suomen luontoa.
Helpointa ja kustannustehokkainta on ennaltaehkäistä vieraslajien saapumista. Jos haitallinen vieraslaji on jo päässyt leviämään, torjuntakeinoja on monia. Pitkäjänteisyys ja oikea ajoitus ovat avainasemassa. Kasveja voi mekaanisesti poistaa ja kemiallisesti torjua. Ennen aloittamista kannattaa tutustua lajikohtaisiin torjuntakeinoihin ja lopuksi on tärkeää huolehtia torjuntajätteen oikeanlaisesta käsittelystä, jotta laji ei pääse leviämään.
Lupinus polyphyllus
Jos kasveja on vähän ne voi kaivaa juurineen ja poistaa seuraavina vuosina siemenpankista nousevat kasvit. Jos kasveja on paljon, ne voidaan niittää tyvestä ennen siementen kehittymistä 2–4 kertaa kasvukauden aikana. Siemenelliset kasvit tulee hävittää huolellisesti poltettavan jätteen mukana. Jos siemenet eivät ole kehittyneet, kasvijätteen voi myös kompostoida.
Rosa rugosa
Torjunta lyhyesti:
Kasvit voi poistaa juurineen maasta valiten sopivat välineet kasvuston koon mukaan. Pensaan voi myös näännyttää leikkaamalla kaikki uudet versot noin 3 kertaa kasvukauden aikana. Tällöin kasvi ja sen juuristo kuolee yleensä 3–4 vuodessa. Lisäksi kurtturuusun voi tukahduttaa peittämällä leikatun kasvin muutamaksi vuodeksi pressulla. Torjuntajätteistä erityisesti kiulukat, siemenet ja juurenpalaset tulee hävittää huolellisesti poltettavan sekajätteen mukana.
Impatiens glandulifera
Torjunta lyhyesti:
Kitkentä ja niitto ennen kukintaa 2–3 kertaa kasvukauden aikana. Hennon juuriston takia helppo kitkettävä vaikka talkoovoimin. Poistokeinoina myös kuumahöyrykäsittely ja laidunnus. Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka häviää ennen siementämistä torjuttuna muutamassa vuodessa.
Heracleum persicum -ryhmä
Torjunta lyhyesti:
Torjunta kannattaa aloittaa jo toukokuussa. Yksittäisiä kasveja voi torjua katkaisemalla pääjuuren 10–20 cm syvyydestä, tai kaivamalla kasvin juurineen pois. Myös toistuva niittäminen näivettää kasvin hiljalleen, pienet alueet voi niiton jälkeen myös peittää mustalla muovilla. Kukintojen poistaminen estää kasvin leviämistä. Myös kemiallinen torjunta voi toisinaan olla tehokas vaihtoehto. Torjuntajätteen käsittelyssä tulee olla huolellinen, ja lisääntymiskykyiset kasvinosat tulee hävittää poltettavan sekajätteen joukossa.
Lisätietoja lajeista ja niiden torjunnasta, levinneisyydestä ja tunnistuksesta löydät osoitteesta www.vieraslajit.fi
Kuvat: Shutterstock