Hallittu uudistus osa 1: Kaikki voittavat
Tässä juttusarjassa pohdimme lypsykarjan uudistuksen yhteyksiä tilan talouteen ja meitä kaikkia koskettaviin maailmanlaajuisiin haasteisiin. Poimi käytännön vinkit kohti hallittua uudistusta!
Lypsykarjan uudistus eli karjasta poistuvien lypsylehmien korvaaminen uusilla hiehoilla on moniulotteinen kokonaisuus, johon linkittyvät tilan talous, eläinten hyvinvointi ja paikalliset sekä globaalit ympäristövaikutukset. Karjan uudistusta kannattaa toteuttaa suunnitelmallisesti, sillä hiehojen kasvatus on kallista. Uudistuksella on vaikutuksia myös ympäristön hyvinvointiin.
Maidontuotannon ilmastovaikutusten näkökulmasta hallittu uudistus voi pienentää maidon hiilijalanjälkeä. Hiehojen kasvatus lypsylehmiksi kestää keskimäärin kaksi vuotta, minä aikana ne tarvitsevat paljon rehua ja vettä sekä kuluttavat muutoinkin tilan resursseja. Mitä pienempi uudistusprosentti on, sitä vähemmän nuorkarjan kasvatus aiheuttaa ilmastopäästöjä, kuten ruoansulatuksessa syntyvää metaania ja rehuntuotannon aiheuttamaa typpioksiduulia ja hiilidioksidia.
Karjan uudistus linkittyy myös eläinten hyvinvointiin. Sairaudet aiheuttavat lääkitsemistarvetta, hävikkiä ja ennenaikaisia poistoja. Sairauksien ennaltaehkäisy ja hyvinvoinnin edistäminen on kannattavaa tilan talouden ja ympäristötehokkuuden kuten myös hiilijalanjäljen kannalta. Eläinten hyvinvointia tukevat asiat näkyvät myös hyvänä tuotoksena ja maidon pitoisuuksina. Hyvää terveyttä tukevilla olosuhteilla voimme vaikuttaa paitsi eläinten hyvinvointiin, myös lääkeresistenssiin ja biodiversiteettiin, joilla on tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys myös ihmisten hyvinvoinnille.
Uudistusta on mahdotonta toteuttaa optimaalisesti, jos lehmiä joudutaan poistamaan paljon sairauksien vuoksi. Ihanteellista olisi niin talouden kuin ympäristönkin näkökulmasta, jos mahdollisimman suuri osa poistoista olisi suunniteltua karjan jalostusta, ja mahdollisimman pieni osa niin sanottuja ”pakollisia” eli sairauksien ja loukkaantumisten vuoksi tapahtuvia poistoja.
Kestävään ja taloudellisesti kannattavaan lypsylehmien uudistamiseen liittyy monta prosessia, joiden tavoitteet ja mittarit tulee olla selvillä, jotta uudistamisen kustannuksia voidaan hallita. Karjan uudistaminen on toiseksi suurin maidontuotannon muuttuvien kustannuksen eristä, heti seuraava rehukustannusten jälkeen. Esimerkiksi 85 lehmän karjassa, jossa poistoprosentti on 32 ja hiehon kasvatuskustannus 2 100 euroa, uudistuskustannus on noin 57 000 euroa vuodessa (85 × 0,32 × 2100).
”Karjan uudistaminen on toiseksi suurin maidontuotannon muuttuvien kustannuksen eristä, heti seuraavana rehukustannusten jälkeen.”
Hallitse karjasi uudistusta!
Aseta tavoitteet
- Analysoi poistot ja tunnusluvut
- Löydätkö kehittämistarvetta?
- Aseta tavoitteet ja edistä niitä aktiivisesti ja suunnitelmallisesti
Tee toimintasuunnitelma
- Seuraa toteutumista
- Huomaa onnistumiset
- Havaitse kehityskohteet
Päivitä tavoitteet
- Päivitä toimenpide- suunnitelma
- Seuraa suunnitelman toteutumista
TUNNUSLUKU JA KUVAUS | LASKENTAKAAVA |
---|---|
Uudistuskustannus (€): uudistuksen taloudellisuuden mittari, jota käytetään apuna maidontuotannon talouden hallinnassa | = poistoprosentti / 100 × hiehon kasvatuskustannus × karjan lehmäluku |
Poistoprosentti (%): lehmien poistojen osuuden mittari, jota käytetään mm. eläinterveyden talouden mallintamisessa, mm. SimValiokarja-laskurissa | = vuoden aikana karjasta poistettujen lehmien lukumäärä / keskilehmäluku × 100 |
Uudistusprosentti (%): vuoden aikana tarvittujen hiehojen osuuden mittari, jota käytetään maidon hiilijalanjäljen laskennassa, Valio Carbo® ympäristölaskurissa | = vuoden aikana karjasta poistettujen lehmien lukumäärä / keskilehmäluku edeltävänä vuonna – ( [keskilehmäluku edellisenä vuonna – keskilehmäluku kyseisenä vuonna] / keskilehmäluku kyseisenä vuonna) |
Uudistukseen tulevaisuudessa tarvittavien hiehojen lukumäärä: käytetään karjan uudistuksen suunnittelussa | = karjan lehmäluku × karjan poistoprosentti × hiehojen poikimaikä / 24 kk × (1 + hiehojen hävikki-%*) |
* Hiehojen hävikki sisältää kaikki elävänä syntyneet lehmävasikat, jotka on myyty tai jotka ovat kuolleet ennen poikimista.

Tuuli Hakala
Kehityspäällikkö, hiilineutraali maitoketju