Siirry sisältöön
Teknologia

Hiilineutraali maitotila -pilotti käynnistyi

Maaperänäyte.

Tavoitteena nollata maidontuotannon hiilijalanjälki pilottitiloilla.

Valio on käynnistänyt viisivuotisen Hiilineutraali maitotila -pilotin, jossa testataan hiilineutraalin maidontuotannon toimenpiteitä käytännössä. Pilottiin osallistuu neljä Valion maitotilaa eri puolilla Suomea. Niiden tuotannon hiilijalanjälki pyritään nollaamaan päästöjä vähentämällä ja hiilinieluja kasvattamalla.

Pilotissa testataan käytännössä, kuinka erilaisia ilmastotoimia voi toteuttaa maatilan arjessa, miten ilmastotoimet vaikuttavat päästöjen vähentämiseen sekä mitkä ovat niiden kustannusvaikutukset ja -hyödyt. Tiloilla otetaan käyttöön muun muassa metaanipäästöjä vähentäviä ruokintaratkaisuja ja seurataan hiilijalanjälkilaskennan kehittymistä. Lisäksi edistetään uudistavaa viljelyä ja kokeillaan erilaisia lannoitusratkaisuja, otetaan biokaasu mahdollisuuksien mukaan käyttöön ja pienennetään mahdollista rehu- ja maitohävikkiä. Pelloille asennetaan hiilivuomittaustorneja, jotta nurmen hiilensidontaa ja maaperän hiilipäästöjä voidaan todentaa. Maitotiloille tehdään myös luonnon monimuotoisuuskartoitus, jonka pohjalta tiloille laaditaan suunnitelma monimuotoisuuden parantamiseksi. Samalla selvitetään, miten pilotin oppeja ja eri toimia voisi hyödyntää maitotiloilla laajemminkin ja millaista kaupallista potentiaalia hiilineutraalilla maidolla on.

Pilotissa mukana oleva maitotilayrittäjä Kalle Koivunen uskoo, että maidontuotanto voi olla tulevaisuudessa hiilineutraalia tai jopa hiilinegatiivista.

”Ajattelen, että voin tuottajana tehdä maataloudesta vastuullisempaa kehittämällä oman tilani toimintaa. Haluan etsiä keinoja, joilla voin osoittaa tekemiemme toimenpiteiden merkityksen. Hiilineutraali maitotila -hankkeen tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Ne kiinnostavat, koska EU-tasolta viestitään jatkuvasti, että tiloilla pitää lisätä ympäristötoimia. Oman tilani kannalta tavoitteena on, että toimenpiteiden avulla voimme saada maidosta lisähintaa ja arvonlisää maidosta tehdyille tuotteille.”

HYVÄ LUKU: 10

Valio nousi ensimmäistä kertaa 10 arvostetuimman meijeribrändin joukkoon kansainvälisessä Brand Finance -listauksessa (2024).

”Vastuullisuus ja laatu ovat seikkoja, jotka nostavat brändiämme näissä listauksissa ylemmäs. Niitä arvostavat ja jopa edellyttävät niin kuluttajat kuin asiakkaammekin”, kertoo Valion brändeistä, vastuullisuudesta ja viestinnästä vastaava johtaja Ismo Nikkola.

TIESITKÖ?

Kotimaisen maidon hiilijalanjälki on alle puolet maailmanlaajuiseen vertailulukuun nähden. Suomessa lehmien tuottaman metaanin määrä on arviolta puoliintunut 1960-lukuun verrattuna. Syynä tälle on eläinten tuottavuuden kasvu ja lukumäärän vähentyminen.

Keskimääräinen maidon hiilijalanjälki Valion maitotiloilla on 1,2 kilogrammaa CO2-ekvivalenttia maitolitraa kohti.

Maidon hiilijalanjäljen globaali keskiarvo on n. 2,5 CO2-ekvivalenttia per litra*.

*Lähde: YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO)

Kasvin juuret.

Hiiliviljelijäkoulutukset uudistuvat

Kerro ideasi ja vaikuta!

Hiiliviljelijäkoulutuksia on järjestetty vuodesta 2019 lähtien, ja noin 1500 valiolaista tilaa on jo suorittanut koulutuksen joko Valion järjestämänä tai itsenäisesti uudistavan viljelyn E-opistossa. On aika uudistua ja viimeiset nykymuotoiset hiiliviljelijäkoulutukset järjestetään tämän talven aikana. Mietimme parhaillaan, miten ja minkälaisia uudistavan viljelyn koulutuksia järjestämme jatkossa.

Toiveita ja ideoita voi lähettää sähköpostitse Tuuli Hakalalle: tuuli.hakala@valio.fi