Helena Karhujoki
Viestintäjohtaja
Valio Oy
Valion ja Baltic Sea Action Groupin ensimmäinen yhteinen hiiliviljelijäkoulutus keräsi huhtikuussa Kalajoelle 70 innokasta valiolaista maitotilayrittäjää.
Koulutuksen ryhmätöissä mietittiin, millainen on tulevaisuuden hiilineutraali maitotila. Moni nosti esille maan kasvukunnon vaalimisen ja lajien monimuotoisuuden, eläinten hyvinvoinnin ja sen, että maidontuotanto olisi tulevaisuudessa kannattava perhebisnes ja maidontuottaja arvostettu ammatti – varsin tuttuja asioita siis. Muita esimerkkejä olivat energiantuotanto tilalla (maitotilasta tulevaisuudessa tankkauspiste?) ja hiiliviljelyosaamisen myyminen ulkomaille.
Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Tuomas Mattila on itsekin hiiliviljelijä. Hän pyörittää Kilpiän luomuviljatilaa Lohjalla. Omalla tilallaan Mattila on kylvänyt rukiin yhdessä apilan kanssa. Kun aluskasvit ovat mukana, pelloilla on aina vihreää ja yhteyttämistä tapahtuu enemmän. Mitä enemmän yhteyttävää kasvimassaa pellolla on ja mitä isompi juuristo pumppaa hiiltä maahan, sen paremmin hiilidioksidia sitoutuu.
Mattila puhui erityisesti tilan kokonaisvaltaisesta hoidosta (holiistic management), jossa pitää ottaa huomioon yhtä aikaa kannattavuus, ympäristö, tuotannon kestävyys ja sosiaaliset suhteet. Hiiiviljelyn perustana Mattila korosti jatkuvaa kasvipeitteisyyttä. Kuva: Eveliina Räisänen
Karjankasvattaja, nurmenviljelijä, mikrobien kasvattaja (maaperässä ja lehmän pötsissä) – hiiliviljelijällä on monta tehtävää ja kaikki lähtee nurmesta, sanoi hiiliviljelijä ja hereford-kasvattaja Johanna Jahkola, joka oli yksi kaksi päiväisen koulutuksen puhujista. Kuva: Eveliina Räisänen
Seuraavat hiiliviljelijöiden koulutukset järjestetään syksyllä Hämeenlinnassa 29.-30.10.2019 ja Tahkolla 6.-7.11.2019.
Tervetuloa mukaan!
Kuvat: Eveliina Räisänen