Ilkka Pohjamo
Alkutuotantojohtaja
Valio Oy
Poikkeuksellinen vuosi 2020 päättyi ja moni meistä on miettinyt viime vuoden tilinpäätöstä muutenkin kuin taloudelliselta kantilta.
Valion viime vuosi sujui koronaviruksesta huolimatta positiivissa merkeissä, ja odotukset tälle vuodelle ovat korkealla. Lisäksi pahimmat Brexit-pelot eivät onneksi toteutuneet. Toisaalta koronavirus ei ole vielä hellittänyt otettaan ja synkät pilvet globaalin demokratiakehityksen yllä eivät ole väistyneet.
Yrityksen toimintaympäristössä, olipa kyseessä sitten maatila- tai meijeriyritys, tapahtuvilta muutoksilta ei parane sulkea silmiään eikä myöskään kannata lakata pohtimasta vaihtoehtoisia kehityskulkuja. Päähuomio on kuitenkin syytä pitää niissä asioissa, joihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.
Valion vastuullisuusohjelmaa tullaan kehittämään jatkossakin. Vuodenvaihteessa saavutimme ison virstanpylvään, kun kaikki Valiolle jalostettavaksi tuleva maito on nyt vastuullisuuslisän piirissä olevilta tiloilta. Jatkossa ohjelmaa tullaan päivittämään ja valmistelu on käynnissä, mutta uudistus ei tule toteutumaan vielä tänä vuonna. Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto avasi uudistuksen isoa kuvaa Valmassa tammikuussa julkaistussa kirjoituksessaan.
LUKE:n ylläpitämän maidontuotannon kustannusindeksin mukaan kesästä 2018 alkanut muuttuvien kustannusten aleneminen pysähtyi viime kesään, jolloin indeksi kävi vuoden 2015 tasolla. Syksyn aikana tuotantopanosten hinnat olivat nousussa, mikä on näkynyt muun muassa ostorehukustannuksissa.
Kustannussäästöjen hakeminen ei ole helppoa.
Esimerkiksi rehuanalyysit kertovat lahjomattomasti, että säästöjen hakeminen korvaamalla happo biologisilla säilöntäaineilla ei ole pääsääntöisesti tuottanut toivottua lopputulosta.
Säilöntäaineen ostohetkellä on saatu kustannussäästöjä, mutta lopputuloksena on valitettavan usein ollut huonolaatuinen säilörehu.
Sähköinen viljakauppapaikka Viljatori on uudistunut ja palvelua on yksinkertaistettu. Nyt on sopiva hetki käydä tutustumassa osto- ja myyntarjouksiin sekä harkita viljelysopimuksen tekemistä Viljatorin kautta. Isomman viljaerän ostossa Viljatorin kautta kannattaa ottaa yhteyttä omaan osuuskuntaan ja tiedustella mahdollisuutta ostotarjouksen tekemiseen ja kaupan toteuttamiseen osuuskunnan kautta.
Perinteinen Valioryhmän uusien maitotilayrittäjien tilaisuus järjestettiin tammikuussa ensimmäistä kertaa virtuaalisena koronatilanteen takia. Toivon mukaan ensi vuonna saamme järjestettyä jo live-tilaisuuden ja pääsemme tapaamaan teitä omistajayrittäjiä kasvotusten!