Siirry sisältöön
Ruokinta

Hyvällä laskupäällä nurmisadot nousuun

Hyvällä laskupäällä nurmisadot nousuun
Anu Artjoki
Viestintäpäällikkö, päätoimittaja

Valio Oy

Maitotilayrittäjät Niina ja Antti Yli-Ojanperä johtavat Ilmajoen keskustassa Uusitalon maitotilaa. Lyhyt nurmikierto ja tehokas peltotyöskentely siivittävät tilan yli 10 000 kuiva-ainekilon nurmisatoihin.

Kunnianhimoinen nurmenviljelijä, luonnehtii maitotilayrittäjä Niina Yli-Ojanperä aviomiestään Antti Yli-Ojanperää, joka on osallistunut kotitilansa rehuntekoon pienestä pojasta. Tilan nurmihehtaarisadot pyörivät noin 12 000 kuiva-ainekilon huiteissa, vaikka viime kasvukaudella satoa saatiin hieman vähemmän, keskimäärin 10 500 kuiva-ainekiloa. Hyvän tuloksen takaa löytyvät useat oikein tehdyt asiat.

”Pyrkimyksemme on aina saada runsaasti nurmimassaa ja peltoviljelyn perustyöt tehdään kunnolla”, Niina ja Antti Yli-Ojanperä toteavat.

Maitotilayrittäjille on kunnia-asia, että kaikki pinta-ala on huolella viljeltyä eikä tukien takia jätetä mitään esimerkiksi kesannolle tai suojavyöhykkeiksi. Uusitalon nurmikierto on lyhyt, kolme vuotta, vuosittaisista täydennyskylvöistä huolimatta.

”Jos vanhempia nurmia on, silloin tuumaan, että olisi pitänyt edellissyksynä ne kyntää – satotaso laskee niin nopeasti neljäntenä vuonna”, Antti Yli-Ojanperä sanoo.

Tip icon

Uudentalon tila, Ilmajoki

  • Yrittäjät Niina, 36, ja Antti, 37, Yli-Ojanperä, lapset Topias, 10, ja Helmiina, 8.
  • Eläimet 160 lehmää (77 % holstein, 22 % ayrshire, vajaa 1 % suomenkarja), nuorkarjaa 160
  • Tila 105 ha omaa peltoa, 70 ha vuokrattu
  • Sato Nurmen keskisato lähes 12 000 ka kg/ha
  • Navetta Vuonna 2004 rakennettu ja 2011–12 laajennettu pihattnavetta,160 parsipaikkaa 4 rivissä (2+2 rivinen), 3 lypsyrobottia
  • Rehu 8 kertaa mattoruokkijalla lypsäville, Ritiläpalkkilattia, ritilöiden alla ja päällä raapat
  • Tuotos Keskituotos 10 600 kg/lehmä/a, 4,4 % rasvaa ja 3,5 % valkuaista
  • Kestävyys Keskipoikimakerta 2,6