Siirry sisältöön
Näkökulmat

Hyville investoinneille on tilausta

Kasvi kasvamassa kolikoista.

Maidontuotanto on ollut 1900-luvun alusta alkaen Suomen maataloussektorin kantava peruspilari. Ajat kuitenkin muuttuvat ja tuottajien määrä vähenee jatkuvasti rakennekehityksen myötä. Monella tilalla pohditaan jatkamista ja investointeja. Miksi maidontuotantoon Suomessa kannattaa panostaa investoimalla?

1. Kilpailuetu ja kestävyys

Suomessa maataloutta harjoitetaan pohjoisissa olosuhteissa. Pohjoisen maidontuotannon suhteellinen etu tulee siitä, että maidontuotanto perustuu nurmiin, jotka tuottavat hyviä satoja myös meidän leveysasteillamme. Alhainen eläintiheys, korkeat laatuvaatimukset ja haihduntaa suurempi sadanta ovat pitkän aikavälin menestystekijöitä, joiden arvo kasvaa vuosi vuodelta. Kestävyyden osoittaminen sekä kuluttajille että rahoittajille on tärkeää. Investointeja jarruttaneet metsäkatoasetukseen liittyvät epäselvyydet vaikuttavat ratkeavan.

2. Menestyminen

Maataloussektorin yleinen kannattavuustilanne on haaste, mutta on hyvä muistaa, että keskiarvotulosten takaa löytyy erilaisia tiloja ja tuloksia. Maitotiloilla, joilla fundamenttiasiat kuten pellot ja eläinaines, sekä tuotannon ja taloudenosaaminen ovat kunnossa, tehdään

varsin hyvää ja vakaata tulosta vuodesta toiseen. Talousosaaminen ilmenee maksuvalmiutena, joka on tärkeä osa tilan riskinhallintaa. Taloudellinen menestyminen on mahdollista ja erinomainen tavoite maatalousyrityksen toiminnalle.

3. Vakaa kysyntä

Kotimarkkinoiden kysyntä on vakaa ja viennissä on aitoja mahdollisuuksia, joita ei ole vielä täysin saatu lunastettua. OECD-FAO ennustaa tuoreessa keskipitkän aikavälin ennusteessaan maidon globaalille kysynnälle 1,6 % vuotuista kasvua. Valtaosa tuotannon kasvusta tapahtuisi päiväntasaajan lähettyvillä, kun taas EU:ssa tuotannon ennustetaan hieman laskevan.  Globalisaatio tuo maitotuotteita kuten juustoja kuluttajien pöytään alueilla, joissa maitotuotteet eivät perinteisesti ole olleet keskiössä. Pienen vientimaan tuotteet mahtuvat hyvin markkinoille, vaikka kilpailu onkin kovaa.

4. Rakennekehitys

On fakta, että tilamäärä alenee jatkuvasti sekä maidontuotannossa että muissa tuotantosuunnissa. Sopivalla vauhdilla jatkuva rakennekehitys on myös politiikan tavoitteena. Viimeisen vuosikymmenen aikaisen trendin jatkumisen myötä jopa kolmasosaa Suomen pelloista (750 000 ha) saattaa viljellä vuonna 2050 eri maatila kuin tänä päivänä. Tästä näkökulmasta katsottuna rakennekehitys tuo väistämättä tilaa myös investoinneille. Kestävän ruokajärjestelmän ylläpitämiseksi tarvitaan kuitenkin erilaisia ja erikokoisia maatiloja, myös maidontuotannossa.

Lukuvinkkejä

1.   OECD-FAO Agricultural Outlook 2024-2033

Vuosittain päivittyvä kansainvälisten markkinoiden keskipitkän aikavälin raportti https://www.agri-outlook.org

2.  ProAgria: Talousviisas maatilayritys (2023)

Käytännönläheisesti ja kattavasti maatilan talousasioihin pureutuva kirja

3.  Luonnonvarakeskus: Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus

Vuosittain julkaistava tilannekuva kotimaan maataloustuotannon ja markkinoiden tilanteesta

Olli Niskanen.

Olli Niskanen

Ryhmäpäällikkö, MMT Luonnonvarakeskuksen yritystalouden tutkimusryhmä