Työurani
Valmistuttuani taloustieteen maisteriksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta työskentelin liikkeenjohdon konsulttina hyvin erilaisilla toimialoilla energia-alasta elintarvikkeisiin ja terästeollisuudesta telekommunikaatioon. Konsultoinnin jälkeen siirryin Apetitille liiketoiminnan kehitystehtäviin. Siellä vastasin tuoretuoteliiketoiminnasta. Kun tulin Valiolle, täällä rakennettiin monenlaista uutta, myös kokonaan uutta yritystä, Suomen Lantakaasua. Kolme vuotta on jo hurahtanut kaasu pohjassa, ja nyt työ alkaa konkretisoitua: syyskuussa pääsimme aloittamaan biokaasulaitoksen rakennustyöt Nurmossa, ja marraskuussa teimme investointipäätöksen vieläkin suuremmasta Ylä-Savon biokaasulaitoskokonaisuudesta.
Parasta Valiolla
Valiolla luodaan tulevaisuuden ratkaisuja.
Meillä on rohkeutta ja kykyä tehdä isoja asioita ja katsotaan riittävän pitkälle eteenpäin. Kaikki tehdään kuitenkin aina taloudellisesti ja järkevästi. Pää voi olla pilvissä, mutta jalat pidetään tukevasti maassa. Esimerkiksi parantamalla materiaalien kiertoa ja hyödyntämällä sivuvirtoja tehokkaammin me parannamme kannattavuuttamme, mutta samalla myös ratkaisemme aikamme suurimpia haasteita. Se tekee omasta työstäni merkityksellistä.
Muistoni maatilalta
”Olen salakuljettanut itseni maitotilalle! Kun aloitin Valiolla 2021 korona-aikaan, tutustumiskäyntejä maitotiloille ei järjestetty. Järjestin siis vierailun itse ymmärtääkseni tilojen arkea paremmin.”
Oikea aika on nyt
Valiolla on kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma, ja minun tiimini etsii keinoja toteuttaa sitä kannattavasti ja fiksusti. Meillä on mahdollisuus luoda ilmastotoimistamme kilpailuetua ja uutta liiketoimintaa. Mutta ilmasto-ohjelmamme toteutuu vain, jos saamme maitotilayrittäjät mukaan toteuttamaan erilaisia toimia. Mahdollisuuksia on monia. Se voi olla osallistumista lantakaasun tuotantoon toimittamalla raaka-ainetta tai metaanipäästöjä vähentävän Bovaer-ravintoratkaisun käyttöä ruokinnassa.
Moni miettii, mitä biokaasun syötetoimittajaksi ryhtyminen vaatii. Se voi muuttaa tiloilla joitakin toimintatapoja tai vaatia investointeja kuten uuden lietesäiliön tai tienparannuksia. Suoria säästöjä syntyy, kun käyttöön saadaan kiertolannoitetta, joka sisältää enemmän liukoista typpeä kuin käsittelemätön lanta, jolloin sen levittäminen on helpompaa ja kasvit pystyvät hyödyntämään sitä paremmin.
Jos oman tilan lähelle kaavaillaan biokaasulaitosta, ei kannata jäädä odottelemaan, vaan lähteä rohkeasti mukaan. Ylä-Savon ja Nurmon biokaasulaitosten on määrä valmistua vuonna 2026, ja sitovia toimitussopimuksia tehdään nyt. Biokaasulaitoksissa hyödynnetään kaikenlaisia maataloussyötteitä, joten naapureillekin kannattaa tästä vinkata: mukaan ovat tervetulleita myös lihakarjatilat, sikalat, kanalat ja hevostilat.
On omistajiemme etu, että toimimme ajoissa ja olemme aktiivisesti mukana kehittämässä tulevaisuuden ratkaisuja. Näin voimme varautua myös sellaisiin muutoksiin, joihin emme itse voi vaikuttaa. Biokaasulaitoksessa syntyvä kiertolannoite vaikuttaa lannoiteomavaraisuuteen, mikä on myös huoltovarmuuskysymys. Olisi todella iso asia, jos pystyisimme luopumaan fossiilisista tuontilannoitteista.
Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia. Parhaillaan teemme työtä sen eteen, että 2030-luvulle tultaessa Suomen Lantakaasu tuottaa 1 000 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa – sen tuottamiseen tarvitaan sadan tuhannen lehmän lanta. Työmme ruokajärjestelmän uudistamiseksi tuo varmasti uusia “lantakaasuja” eli toisin sanoen uusia liiketoimintamahdollisuuksia Valiolle ja omistajillemme.
Valiotuotteeni
”Tämän hetken suosikkini on talven sesonkituote Valio Herkku luumumousse. Se sopii täydellisesti pieniin herkkuhetkiin!”