Inflaation suitsinta ykkössijalla talouspolitiikassa
Talouspolitiikassa katse tulee pitää samanaikaisesti sekä lyhyen aikavälin akuutissa tilanteessa että pitkän sihdin kasvun edellytyksissä, Olli Rehn linjaa.
Teams-yhteys avaa tietokoneen ruudulle näkymän Olli Rehnin kotitoimistoon itäisessä Helsingissä. Suomen Pankin pääjohtaja on valmis selvittämään Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja Esa Kotalan haastattelussa näkemyksiään talouspoliittisesta tilanteesta ja siitä, miltä tulevat vuodet näyttävät maatalouden näkökulmasta.
Rehn haluaa tehdä selväksi, että kansallinen ja EU:n maatalouspolitiikka kuuluu hallitukselle, ja että hänen perheessään maatalousasioiden asiantuntija on oma vaimo, maitotilalla Juankoskella kasvanut Merja Rehn. Aihe on hänelle kuitenkin tuttu työvuosilta EU-komissiossa. Niitä ehti kertyä eri tehtävissä kymmenen. Kotalan ensimmäinen kysymys kumpuaa maitotilojen yhteisestä huolesta.
”Inflaatio ja koronnousu mietityttävät maitotilayrittäjiä. CAPin uusi ohjelmakausi on sovittu vuosiksi 2023–27. Syökö inflaatio meidän tuottajien rahat sinä aikana?” Kotala kysyy. Rehn muistuttaa ensin tälle vuodelle sovituista tuista: tuotannolle maksetaan kansallista maataloustukea vähän päälle 320 miljoonaa euroa. Lisäksi hallitus valmisteli kevättalvella maatalouden akuutin kustannuskriisin helpottamiseksi 300 miljoonan euron rahoituspaketin, josta tämän vuoden osuus on vähän päälle 210 miljoonaa.
”Korkojen ja inflaation näkymä on avainkysymys kaikille talouden toimijoille, myös viljelijöille”, hän sanoo. ”Energiakriisin kärjistyminen on kesän aikana heikentänyt talousnäkymiä ja lisännyt taloudellisen taantuman riskiä.”
”Korkojen ja inflaation näkymä on avainkysymys myös viljelijöille.”
”Avaimet palkkainflaation hillitsemiseen ovat Suomessa työmarkkinajärjestöillä.”
”Suomalaisen maatalouden näkymät ovat Rehnin arvion mukaan suhteellisen hyvät.”
Kermavaahtoa ja Aura-juustoa, kiitos kyllä
Olli Rehn kertoo kokkaavansa kotona tasaveroisesti vaimonsa kanssa. Kiitoksen ruoanlaittotaidoistaan hän antaa äidilleen, jonka opastuksella hän sai kokata jo pikkupoikana Mikkelissä. Lapsuudesta juontaa juurensa Rehnin pysyvä rakkaus Valio AURA® juustoon. Edelleen se pesee hänen mielestään ranskalaiset roquefort-juustot, jotka tulivat tutuksi työvuosina Brysselissä.
Maitotuotteiden suurkuluttajan parasta kesäherkkua ovat tuoreet marjat, joiden kyytipojaksi hän vaahdottaa puoli purkkia kuohukermaa ja maustaa sen ripauksella vaniljasokeria.
”Olen myös aika hyvä pashan tekijä, sekin pitää aloittaa kunnon kermavaahdolla.”