Siirry sisältöön
Tavataan Valiolla

Innovaatioiden äärellä

Innovaatioiden äärellä

Valion vastaavaa tutkijaa kiinnostavat maitoproteiinit, kaura, tärkkelys ja kuidut.

Jos Päivi Myllärisen pitkä ura tutkijana ja tuotekehittäjänä pitäisi summata yhdellä virkkeellä, se voisi olla tämä: Hyvät ideat tulevat aina takaisin. Hyvä esimerkki on Valion vuosien takainen innovaatiopalaveri, jossa kirjoitettiin uusia tuoteideoita keltaisille lapuille. Myllärinen kirjoitti omaansa: Viljamaito.

”Se ei kiinnostanut silloin ketään”, hän sanoo. ”Ja katso maailmaa nyt!”

Jos Mylläriseltä kysyttäisiin neuvoa nuorelle tutkijalle, hän vastaisi: ”Jos ideasi tyrmätään, älä ole harmissasi. Odota vain viisi tai 20 vuotta, niin näet, miten se tulee takaisin.”

Myllärisen tie hyvien ideoiden parissa alkoi 1980-luvulla. Ensin hän pääsi töihin VTT:n koeleipomoon ja hetken päästä Helsingin yliopistoon opiskelemaan viljateknologiaa.

”Molemmissa paikoissa päivän sana oli kaura”, hän kertoo.

Yliopistolla kaura henkilöityi voimakkaasti viljateknologian ensimmäiseen professoriin Hannu Salovaaraan. Kauran beetaglukaanien suotuisa vaikutus kolesteroliin ja verenpaineeseen herätti kiinnostusta uudenlaisiin kauratuotteisiin. Varsinaista kaurabuumia saatiin kuitenkin odottaa 20 vuotta.

Kaura sai Myllärisen innostumaan tärkkelyksestä.

”Halusin ymmärtää, miten kosteasta, löysästä taikinapallosta tulee uunissa muheva ja kiinteä leipä. Jos sellaista halusi ymmärtää, oli ymmärrettävä tärkkelystä.”

”Hyvät ideat tulevat aina takaisin.”

”Tuotevalikoiman uudistuminen on kannattavan liiketoiminnan edellytys.”

Tip icon

Työni valiolla

Työskentelen vastaavana tutkijana Valiolla. Kehitystiimeissä tutkimme ja ideoimme yhdessä tuoteryhmien ja tuotantolaitosten kanssa uusia tuotemaailmoita ja valmistusteknologioita – sopivasti jalat irti maasta.

Valion suosikkituotteeni

Leivän päällä parasta on tietenkin Valio voi ja lettujen kanssa kermavaahto. Pizzaan laitan usein täytteeksi Valio MiFU® rakeita ja iltapäiväkahvin joukkoon lorautan korvapuustin makuista Valio Oddlygood® Barista kaurajuomaa.