Johtamisen merkitys korostuu sopimustuotannossa

Kesä 2020 jäi mieleen paitsi koronaviruksesta mutta myös poikkeuksellisen kuivasta kesäkuusta. Jälleen kerran tuli selväksi, että nurmi selviää kasvukaudelle osuvista poikkeuksellisista sääolosuhteista paremmin kuin yksivuotiset viljakasvit. Kuivasta kesäkuusta huolimatta valtaosalla maitotiloista on tällä hetkellä tarvittava määrä hyvälaatuista säilörehua siiloissa tai paaleissa.

Johtaminen on tärkeä osa yrittämistä ja sen merkitys korostuu entisestään, kun siirrytään sopimustuotantoon. Tästä lehdestä löydät Matti Ryhäsen kirjoituksen maitotilan kokonaisvaltaisesta johtamisesta.

On tärkeää, että johtamiseen saadaan maitotilojen käyttöön sovellettua tietoa. Kaikilla ei ole aikaa kahlata läpi liikkeenjohdon kirjallisuutta ja soveltaa sitä omaan toimintaan.

Maitotilan, tai minkään muunkaan liikeyrityksen, strateginen johtaminen ei saisi olla liian monimutkaista.

Aikaa ja keskittymistä se tosin vaatii. Esimerkiksi omien voimavarojen, olivatpa ne sitten aineettomia tai aineellisia, puolueeton arviointi ei ole aina helppoa. Kuten ei ole myöskään toimintaympäristössä tapahtumassa olevien muutosten ennakointi. Neuvonta ja apuvälineitä tarvitaan − ja onneksi niitä on myös saatavissa.

Koronavirustilanne on menossa kesäkauden suvantovaiheen jälkeen huonompaan suuntaan. Tätä kirjoittaessani elokuun lopulla näyttää, että se tulee aiheuttamaan ongelmia vielä pitkään. Valion Alkutuotannon järjestämiä tilaisuuksia on syksyn osalta peruttu ja muutettu mahdollisuuksien mukaan etätilaisuuksiksi. Uusien toimintatapojen kehittäminen ja käyttöönottaminen ei ole pelkästään negatiivinen asia. On selvää, että vanhaan ei ole kaikilta osin paluuta, vaan parhaiten toimivat uudet käytännöt ovat tulleet jäädäkseen.

Maailmanlaajuinen kilpajuoksu koronarokotteiden kehittämiseksi on käynnissä, mutta on selvää, että menee vielä pitkään, ennen kuin epidemia voidaan julistaa päättyneeksi.

Valiolaisilla maitotiloilla valmistaudutaan siirtymään sopimustuotantoon. En väitä, että tuotannon optimoiminen olisi aina niin helppoa, koska eläimet eivät ole koneita eikä säätilaa voi säätää napista.

Sopimustuotantoon siirtyminen on ehdottomasti valiolaisten tilojen edun mukaista ja jokaisella tilalla kannattaa tavoitella tuotantomäärää, joka antaa taloudellisesti parhaan lopputuloksen. Tässä kannattaa hyödyntää myös ProAgrian, Faban ja muiden toimijoiden palveluita.

Katso lisää artikkeleita

Katsaukset
Kohti valoisampaa vuotta 2021
Katsaukset
Tehokkuus ja hinnat kannattavuuden ytimessä
Tavataan Valiolla
Huomio tuotantokustannuksiin