Kesän 2016 Valio Artturi® -säilörehujen laatu
Tämän kesän säilörehusatojen laatu näyttää ensimmäisten analyysien perusteella hyvältä.
Viime vuonna ihmetystä herättivät säilörehujen matalat raakavalkuaispitoisuudet. Nyt näyttää onneksi paremmalta: 1.sadon D-arvot ja valkuaiset näyttävät olevan keskimäärin hyvät. Alueellisia eroja toki on ja jokainen tila oma yksikkönsä – omien säilörehujen laatu selviää vain analysoimalla ne.
Kesän 2016 säilörehunäytteitä on analysoitu Valio Artturi® -rehuanalyysillä tämän lehden painoon mennessä yli 3 400, mikä on yli 10 prosenttia enemmän kuin viime vuona. Tuloksista saa jonkinlaisen kokonaiskuvan Suomen tämän kauden 1. ja 2. sadon säilörehuista.
Kolmossadon teko on tätä juttua kirjoittaessa vielä osassa maata kesken. Kokonaiskuva säilörehujen määrästä ja laadusta tarkentuu vielä myöhemmin kun rehunkorjuu saadaan päätökseen ja analysoitujen rehujen määrä lisääntyy.
Ensimmäisen säilörehuanalyysikoosteen perusteella voi arvioida, että säilörehujen ruokinnallinen laatu on tänä vuonna hyvä, ainakin keskiarvotulokset ovat hyviä. Keskiarvo ei tosin aina ole kaikkein paras mittari varsinkaan, kun kyseessä on pinta-alaltaan ja alueellisilta ominaisuuksiltaan ja ympäristöoloiltaan laaja maa kuten Suomi.
Rehujen keskimääräinen kuiva-ainepitoisuus on edelliseen kesään verrattuna korkeampi. Ykkössadon säilörehujen D-arvot ovat usean osuuskunnan alueella keskimäärin jopa 700 g/kg ka. Mukaan mahtuu sekä erittäin hyvin sulavia että hieman heikommin sulavia säilörehuja.
Nurmien maltillinen sulavuuden lasku ykkössadon tekoaikaan mahdollisti hyvin sulavat rehut ja jos ”pokka piti”, myös määrältään hyvät sadot. Joillain alueilla on päästy hyvän sulavuuden lisäksi myös hyviin satotuloksiin. Tässäkin on toki paljon alueellista ja tilakohtaista vaihtelua.