Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter Toimituspäällikkö
Valio Oy
Laatu syntyy kokonaisuudesta, jossa ihmiset, eläimet ja ympäristö voivat hyvin, kiteyttää Valion kehityspäällikkö Hanna Castro.
Aloitin Valion alkutuotantotiimissä kehityspäällikkönä alkuvuodesta 2022. Vastaan maidon laatuun, lypsyyn ja eläinten terveyteen liittyvistä asioista. Koulutukseltani olen eläinlääkäri, ja väittelin eläinlääketieteen tohtoriksi huhtikuussa 2022. Toimenkuvani on melko laaja, sillä olen mukana Valio Lypsy-, Laatu- ja Terveys-tiimeissä sekä tilasäiliöryhmässä. Kehityspäällikkö Kaj Nymanin ja osuuskuntien tuotantoneuvojien kanssa teemme maitotiloilla VaDia-mittauksia. Työhöni kuuluu myös neuvontaa, sidosryhmäviestintää ja kehitysprojekteja.
Vietin puolet lapsuudestani Thaimaassa ja kävin lukion Bangkokissa. Lukiolaisena haaveilin kilparatsastajan urasta, mutta eläinlääketiede vaikutti realistisemmalta tavalta ansaita elanto. En ole katunut valintaani, sillä eläinlääkärin koulutus luo puitteet monenlaisille urasuunnille.
Valmistuin eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2013, minkä jälkeen tartuin jatko-opinnoissani raakamaidon elintarviketurvallisuusriskejä kartoittavaan projektiin. Aiheessa kiehtoi sen moniulotteisuus: raakamaidossa yhdistyvät yrittäjien, kuluttajien ja viranomaisten erilaiset oikeudet ja vastuut. Tutkimus ja kansainvälinen ura kiinnostivat jo perusopiskelijana, ja tein useita harjoittelujaksoja ulkomailla. Muun muassa suoritin eläinlääketieteellisen johtajakoulutuksen Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa.
Ennen Valiolle siirtymistäni olen työskennellyt maidon laatuun liittyvien asioiden parissa myös Walter Ehrströmin säätiössä sekä Maitohygienialiitossa, missä koostetaan kansalliset maidon laatutilastot. Tehtävä oli varsin kiitollinen, sillä lähtökohtaisesti Suomessa tuotetaan huippuluokan maitoa.
Maidon laatu ei meijeriin viedessä parane, joten laatu luodaan alkutuotannossa.
Laadukkaassa maidossa ovat säilyneet oikeanlainen koostumus ja kaikki maidon hyvät ominaisuudet eikä siihen ole päätynyt mitään maitoon kuulumatonta. Tämä edellyttää maidon nopeaa jäähdyttämistä ja katkeamatonta kylmäketjua, eläimen ja elintarvikkeen kannalta oikein toimivaa lypsylaitteistoa, hygieenisiä tuotanto-olosuhteita ja puhdasta maidonkäsittelylaitteistoa, järjestelmällisiä työrutiineja, terveitä eläimiä, laadukkaita rehuja sekä laadun tarkkailua ja valmiutta korjata havaittuja ongelmia. Suuressa mittakaavassa maidon laatu syntyy kokonaisuudesta, jossa ihmiset, eläimet ja ympäristö voivat hyvin. Jos jokin näistä rakennuspalikoista ei ole kunnossa, kokonaisuus kärsii.
Ennalta ehkäistyt ongelmat tuovat säästöjä sekä yrittäjälle että meijerille.
Jos voisin vaikuttaa yhteen maidon laatuun liittyvään asiaan, se olisi antibioottivahinkojen ennaltaehkäisy. Vaikka jokaista ongelmatilannetta ei olekaan mahdollista ennakoida, paljon olisi tehtävissä.
Hyvä utareterveys vähentää lääkinnän tarvetta. Ohjeistusten ja lääkintäkirjanpidon tulee olla kunnossa, jotta myös mahdollinen henkilökunta ja lomittajat ovat tietoisia lääkityksistä ja toimintatavoista. Automaattilypsyssä lääkityt lehmät tulisi lypsää valvotusti, jotta maidon erittely voidaan varmistaa. Tuubihoidettujen lypsyn jälkeen laitteistolle olisi hyvä tehdä lyhennetty emäspesu tai kaksinkertainen lämminhuuhtelu, sillä antibioottia on paljon suhteessa maitomäärään ja koska kylmä vesi huuhtoo huonosti rasvaliukoisia valmisteita. Lypsyjärjestelmästä riippumatta viimeinen ja tärkein tarkistuspiste on tankkimaidon testaus ennen maitokuorman noutoa. Näin saadaan kiinni jo tapahtunut vahinko myös silloin, kun poikkeaman taustalla on jokin odottamaton tapahtuma, joka olisi muuten jäänyt havaitsematta.
On ollut hienoa päästä mukaan Valiojengiin ja käsiksi siihen valtavaan tietomäärään ja osaamiseen mitä Valiolta löytyy. Elämme haastavia aikoja, mutta voimavarana meillä on todella asiantunteva ja sitoutunut porukka ratkomassa niitä ongelmia, joihin pystymme vaikuttamaan. Motivaatio on katossa, sillä työmme on merkityksellistä jo huoltovarmuuden näkökulmasta. Tilakäynnit ja tiimityö alkutuotannon ja osuuskuntien asiantuntijoiden kanssa ovat rikastaneet työpäiväni.
Puolisoni, Douglas, on yrittäjä ja meillä on kolmevuotias tytär, Isabel. Harrastan tavoitteellisesti voimaurheilua. Tällä hetkellä penkistä nousee 65 kg ja leukoja saan vedettyä 18.
Peli oli selvä, kun maistoin ensimmäistä kertaa Valio Jäätelöfabriikin minttusuklaa cookie -jäätelöä.
Lue lisää: Hannan Castron väitöskirja Epidemiology and growth potential of Listeria monocytogenes and Yersinia pseudotuberculosis in raw milk production on luettavissa Theseus-palvelussa.