Laboratoriosta tuloksia joka päivä

Valion Utaretulehduslaboratorion ammattilaiset analysoivat utaretulehdusnäytteiden lisäksi myös tiineystesti- ja progesteronihormoninäytteet.

Helpoiten utaretulehdusnäytteet saa toimitettua laboratorioon maitoauton kyydissä. Kiireellisissä tapauksissa näytteet voi lähettää laboratorioon myös postissa; Valmakaupasta saa kelta-mustia lähetyslaatikoita, joissa laboratorion osoite on valmiina. Postilähetyksessä pitää käyttää näyteputkia, joissa on säilöntäainepilleri. Lähettäjän pitää maksaa lähetyksen pikapostimaksu.

”Siirrymme tämän vuoden aikana pelkästään säilöntäaineellisiin näyteputkiin”, huomauttaa laborantti Paula Toivo Valion UT-laboratoriosta.

Huolellisesti täytetty saatelomake ja selkeät merkinnät näyteputkissa nopeuttavat näytteiden käsittelyä laboratoriossa.

Toivomme, että näytteissä käytetään Valman viivakoodisaatetta
Paula Toivo sanoo.

Laboratoriossa työskennellään myös lauantaina ja sunnuntaina, mutta tiineystestejä tai progesteronihormonimäärityksiä ei tehdä viikonloppuisin.

Tulokset lähetetään tilan lisäksi eläinlääkärille, jos eläinlääkärin nimi on kirjoitettu saatelomakkeelle. Tulokset siirtyvät automaattisesti Nasevaan, ellei yrittäjä ole kieltänyt sitä saatelomakkeessa.

Tulokset lähetetään tilan lisäksi eläinlääkärille, jos eläinlääkärin nimi on kirjoitettu saatelomakkeelle. Tulokset siirtyvät automaattisesti Nasevaan, ellei yrittäjä ole kieltänyt sitä saatelomakkeessa. Nasevaan päätyvät myös tankkimaidosta tehdyt utaretulehdusanalyysitulokset.

Yhteenveto Seinäjoen aluelaboratorion UT-näytteiden mikrobilöydöksistä vuonna 2016.

Tulehduksia aiheuttavat mikrobit voidaan todeta käytössä olevalla PCR-menetelmällä. KNS ja S. aureus ovat yleisimmät utaretulehdusnäytteistä löydettävät mikrobit (katso taulukko). Eri mikrobien osuuksissa ei viime vuosina ole ollut merkittäviä muutoksia.

Tulehduksen voi aiheuttaa myös jokin muu harvinaisempi mikrobi. Silloin laboratorio-analyysi antaa tulokseksi ”ei löydöstä”. Viime vuonna ”ei löydöstä” -tuloksia raportoitiin 14 600 (8,4 % näytteistä). ”Näistä moni oli varmasti peräisin terveistä neljänneksistä, mutta lukuun sisältyvät myös harvemmin tulehduksia aiheuttavat mikrobit”, Toivo toteaa.

Tiineystestit aloitettiin syyskuussa 2015. "Sen jälkeen näytemäärät ovat kasvaneet tasaisesti”, laborantti Marianne Hautamäki kertoo. Esikoodattuja näytepurkkeja käyttävät tilat voivat tilata tiineystestin tuotosseurantanäytteistä. Tiineystestiin voi lähettää myös erillisen näytteen, ja silloin näytteiden mukaan pitää tulostaa saatelomake Valmasta.

”Tuse-näytteistä tehdään aina ensimmäiseksi normaalit koostumus- ja solumääritykset”, Hautamäki selittää. Tiineystestien tulokset valmistuvat yleensä yhden–kolmen vuorokauden kuluttua tuse-analyysien jälkeen.

Pääkuva: Minna-Kaisa Maunumaa