Hapanpötsi- tai muut pötsiongelmat
Lehmien etumahojen mikrobien hyvä vointi ja ravinnon pilkkomistyö ovat ratkaisevassa asemassa lehmän energiansaannin ja hyvinvoinnin kannalta. Mikäli jokin häiritsee mikrobien työtä, häiriintyy ravinteiden pilkkoutuminen ja sitä kautta mikrobien uudistumisprosessit ja ravinteiden imeytymisprosessit (kun eivät ole imeytymiseen sopivassa muodossa).
Liian suuret väkirehuannokset (erityisesti suhteessa säilörehun korkeaan D-arvoon), erilaiset tekniset ruokintavirheet, lajittuva ape, mutta myös pilaantunut säilörehu aiheuttavat ongelmia pötsin mikrobeille ja sitä kautta myös helposti puolustusongelmia.
Huonolaatuinen säilörehu
Empiirisesti on usein kyetty havainnoimaan, että huonolaatuisen säilörehun syöttö lisää utaretulehdustapauksia. Ongelman taustalla on todennäköisesti pötsin pieneliöiden heikompi toiminta ravinnon pilkkomisessa, koska pilaajamikrobit häiritsevät prosesseja.
Täten myös imeytymisprosessit kärsivät ja lehmälle voi tulla, useimmiten aika piilevästi, erilaisia puutoksia, mitkä voivat johtaa puolustusongelmiin. Myös homeiden muodostamat homemyrkyt voivat lisätä utaretulehdusalttiutta.
Ravintoainekeinoja lehmien energiavajeen minimoimiseksi alkulypsykaudella
Lisää väkirehua?
Energiansaantia alkulypsykaudella voi tehosta lisäämällä väkirehuruokintaa, mutta on oltava tarkkana, ettei ajauduta hapan pötsiongelmiin. Erityisesti jos säilörehun D-arvo on korkea (yli 680 g/kg ka), pötsimikrobit eivät siedä kovin paljon lisää helposti liukenevia hiilihydraatteja (tärkkelystä ja sokereita), joita väkirehuissa on paljon.
Erillisruokinnassa väkirehuja tulee tarjota vähintään 6 kertaa päivässä, eikä yksi annos saa olla yli 3 kg.
Suojattua rasvaa?
Kaupallisissa väkirehuissa on nykyään usein suojattua rasvaa, jolloin rasva sulaa vasta ohutsuolessa eikä se tällöin häiritsee pötsimikrobien toimintaa. Rasvassa on kaksi kertaa enemmän energiaa painoyksikköä kohden kuin hiilihydraateissa tai valkuaisessa, joten sillä voidaan selvästi parantaa lehmien energiavajetta.
Maissi
Maissirouhe sulaa selvästi hitaammin pötsissä kuin tavanomaiset väkirehut, jolloin pötsimikrobit sietävät sitä paremmin kuin kauraa, ohraa tai vehnää. Maissirouhetta on usein kaupallisissa väkirehuissa hidastamassa pötsin pH:n laskua.
Muut lisärehut
Sinimailanen on hernekasvien sukuun kuuluva palkokasvi. Tarjolla sitä on esimerkiksi rakeistettuna ja sillä voidaan jonkin verran korvata säilörehua. Myös tuoreleike/melassileike, perunarehu ja mäski sopivat lisärehuiksi lehmille.
Propyleeniglykoli
Propyleeniglykoli on orgaaninen yhdiste (alkoholi) joka lisää ja ylläpitää lehmien ruokahalua ja maidontuotantoa, sekä vähentää niiden altistumista asetonitaudille. Pääosa propyleeniglykolista imeytyy pötsin seinämän läpi verenkiertoon ja muuntuu maksassa glukoosiksi. Gluskoosi on lehmän pääenergialähde verenkierrossa.
Teknisiä keinoja lehmien energiavajeen minimoimiseksi alkulypsykaudella
Kahta eri apetta lypsäville
Kun ruokitaan ainoastaan yhtä apetta lypsylehmille saavat korkeatuottoiset liian vähän ja matalatuottoiset liian paljon energiaa. Näin olleen pitäisi lehmät ryhmitellä siten, että korkeatuottoisille voidaan ruokkia väkevämpää apetta kuin matalatuottoisille. Tämä parantaa korkeatuottoisten energiansaantia.
Matalatuottoisten ja ummessa olevien ruokavalioon sopii säilörehu, jossa on matala D-arvo ja/tai olki laimentamaan energiatasoa.
Ruokinta-automaateissa 2 – 3 eri ravintoainetta jakoon
Jotta korkeatuottoisten energiansaantia pystytään hyvin tyydyttämään, täytyisi väkirehujen ruokinta-automaateissa olla mahdollisuus ruokkia 2 eri väkirehua ja propyleeniglykolia.
Liikenteelliset ongelmat pihatoissa
Lehmien mahdollisuutta syödä tarpeeksi pihatoissa heikentää yleinen ahtaus (ylitäyttö lainvastaista!), ahtaat käytävät, erityisesti ruokintakäytävä ja liian vähän ruokintapöytätilaa/eläin. Nopea tapa korjata niistä aiheutuvia ongelmia on vähentää lehmämäärää. Usein toimiva suositus on -10 % lehmiä parsimäärästä.
Tuotos pysyy usein melko samana, koska lehmät pääsevät paremmin syömään. Liikenteelliset ongelmat näkyvät usein hyvin ensikoiden herumishuipun mataluudessa. Ensikoiden pitäisi herua yli 30 kg päivätuotoksen keskimääräisesti tuottavissa karjoissa. Mikäli ryhmä ensikoita ei pääse siihen, on syytä vahvasti epäillä ravinnon saannin vaikeuksia.