Linkkinä käytännön ja tutkimuksen välissä
Mittava työura lypsyn, maidon jäähdytyksen ja maitohygienian parissa on Esa Manniselle iso kiitollisuuden aihe.
Esa Mannisen työssä on yhdistynyt mielenkiintoisella tavalla tekniikka ja biologia. Lypsyssä tekniikan on täytettävä biologian asettamat vaatimukset, josta lypsykone on erinomainen esimerkki.
”Kone on kiinni eläimessä, ja jos tekniikka ei toimi kunnolla tai lypsyrutiinit ovat pielessä, lypsytyö vaikeutuu ja utareet tulehtuvat. Vaikka vedinten pyyhkiminen ja alkusuihkeiden ottaminen saattaa tuntua ajan haaskaukselta, maitoa ei saada lypsettyä millään lypsykoneella ilman maidonantirefleksiä.”
Lypsyyn ja maidon laatuun liittyvät työtehtävät ovat kuuluneet Esan työpöydälle uran alkuvaiheista saakka. Vankan pohjan työhön tarjosivat opinnot Helsingin yliopiston maatalousteknologian laitoksella, harjoittelu Kanadassa sekä nuoruus etelähämäläisellä kotitilalla. Valiolla hän aloitti työt vuonna 1988.
Valiovuosien välissä Esa ehti vetää suomalaisten meijeriyritysten rahoittamaa MTT:n (nyk. LUKE) Maitokoneet-yksikköä yli 10 vuotta, kunnes palasi Valiolle neuvontapäälliköksi Valio Lypsy -palveluihin.
”Suurin maitotiloilla tapahtunut muutos on ollut automaattilypsyn yleistyminen.”
Kunniatohtori Esa Manninen
- MMM, agronomi
- Valio-ryhmän palveluksessa maidon laadun ja lypsyn asiantuntijana v. 1988–2022
- Walter Ehrströmin säätiön pronssinen ansiomitali v. 2008
- Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kunniatohtori v. 2015
- Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki v. 2017
- Perheeseen kuuluvat vaimo, Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Manninen ja kaksi aikuista poikaa
- Valion suosikkituotteet viljaa sisältävät jogurtit sekä Valio Gefilus® Kefir ja piimä.
Miten maidontuotanto on kehittynyt työurasi aikana v. 1988–2022?
- Maitotilojen määrä on vähentynyt kymmenesosaan
- Lehmien määrä puolittunut, mutta maidon kokonaistuotanto laskenut vain hieman yli 10 prosenttia
- Keskimääräinen karjakoko on viisinkertaistunut
- Lehmien keskituotos on kaksinkertaistunut
- E-luokan maidon osuus on kasvanut 53:sta 97 prosenttiin.