Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Lisää litroja makuuparresta

Lisää litroja makuuparresta

Eläinten hyvinvointiin perehtynyt professori Nigel Cook Wisconsinin yliopistosta kertoi helmikuussa järjestetyssä Valion navettaseminaarissa syväparsista ja niiden eduista.

Professori Nigel Cook Wisconsinin yliopistosta painotti helmikuussa järjestetyssä Valion navettaseminaarissa makuuparren merkitystä maitotuotoksessa.

Eläinten hyvinvointiin perehtynyt Cook suositteli erityisesti syväparren ottamista tuotantokäyttöön nykyistä laajemmin.

Vaikka syväparren, esimerkiksi hiekkapedin, hoitamisessa on oma vaivansa, maksaa lisääntynyt työ itsensä takaisin tuotoksen nousuna ja lehmien jalkavaivojen vähenemisenä. 70 prosenttia Wisconsinin osavaltion kannattavimmista maitotiloista käyttää hiekkaparsia.

Wisconsin sijaitsee Pohjois-Amerikan isojen järvien kainalossa eikä eroa kovin paljon Suomen ilmasto-oloista. Monet Cookin opit sopivat siten meillekin. Karjakoko Wisconsinissa on keskimäärin 120 lehmää ja keskituotos noin 10 000 kiloa vuodessa.

Jalkaongelmat kuriin

Neljännes maailman lehmistä ontuu, siis kärsii jalkaongelmista. Suomessa ontumista havaittu 21–23 prosentilla lehmistä, Wisconsinin alueella 14 prosentilla.

”Tilojen kannattaisi panostaa enemmän lehmien jalkaterveyteen.”

”Sorkan kärki uppoaa sopivasti hiekkaan ja tukee koko jalkaa ylös noustessa.”

Rintaesteen tulee olla niin matala, että lehmä pääsee astumaan vaivatta sen yli ylös noustessaan. Kuva: Nigel Cookin esitys, Valion Navettaseminaari

”Parsien mitoituksen sopivuutta voi tarkistella videoimalla lehmien käyttäytymistä yhden päivän ajan.”

Professori Nigel Cook Wisconsinin yliopistosta kertoi kuluttajien toiveiden maidontuotannolle olevan Yhdysvalloissa hyvin samankaltaisia kuin Suomessakin: laiduntaminen, eläinten inhimillinen kohtelu ja elologisesti kestävä tuotanto sijoittuvat toivelistan kärikipäähän. Kuva: Markku Pulkkinen

”Maitotilayrittäjien pitää kertoa kuluttajille tarinoita maidontuotannostaan.”