Luomumaitoa tuottavan Maatalousyhtymä Lantan tuorein osakas Lasse Lantta on ollut mukana yhtymässä vuodesta 2020. Myös Lassen veli Veeti Lantta on mukana tilan toiminnassa. Tilan peltoviljely on nurmipainotteinen ja vihantaviljaa korjataan nurmen uusimisen yhteydessä. Viisi lähiseudun kasvinviljelytilaa on rehujen ja viljojen osalta maatalousyhtymän yhteistyötiloina. Uusien maitotilayrittäjien päiviä Lasse Lantta pitää hyödyllisinä.
”Opimme esimerkiksi sen, mistä ja miten maidon hinta muodostuu, ja mitkä tekijät hintaan vaikuttavat. Kun asian näkee mustana valkoisella, se kirkastuu itsellekin paremmin. Suosittelen päiviä kaikille ja niille kannattaa ehdottomasti osallistua, jos mahdollisuus on", Lasse sanoo.
Erityisesti yrittäjä yllättyi nähdessään, miten paljon Valiolla on maidosta valmistettuja erilaisia tuotteita.
Salosen tila, Hamina. Tilalla on kahden lypsyrobotin pihattonavetta ja peltoa viljelyssä noin 180 hehtaaria. Sekä eläimet että pellot ovat luomutuotannossa. Lantan maatalousyhtymässä ovat mukana Atte ja Eeva-Liisa Lantta sekä heidän poikansa Lasse Lantta.
”Oli hienoa nähdä ja kuulla, miten laaja tuotanto kotimaisella firmalla on, ja miten paljon ihmisiä maitoketju työllistää meidän maitotilayrittäjien lisäksi.”
Toisen päivän ohjelmasta Lasse nostaa esiin erityisen hyödyllisinä Valmakaupan toiminnan avaamisen sekä Ronny Erikssonin puheenvuoron yrittäjyydestä.
”Erikssonin puheenvuoro oli opettavainen ja mielenkiintoinen, ja sisälsi paikkansa pitäviä väitteitä ja huomioita yrittäjyydestä.”
Oli hienoa kuulla, miten paljon ihmisiä maitoketju työllistää meidän maitotilayrittäjien lisäksi.
Lasse Lantta nostaa eläinten hyvinvoinnin ja vastuullisuuden maitotilayrittäjän työn kivijalaksi: kun eläimillä on kaikki hyvin, homma toimii.
”Toki yrittäjien hyvinvointi on yhtä tärkeää ja on tiedettävä, missä omien voimavarojen rajat menevät. Muuten itsensä voi polttaa loppuun. Usein me yrittäjät taidamme kuitenkin asettaa eläinten hyvinvoinnin omamme edelle.”
Maitotilayrittäjien tulisi osata ja pystyä pitämään lomaa, koska aina ei voi olla töissä. Maatalousyhtymä Lantassa vapaata pystyy järjestelemään itselleen, koska vanhemmat ja Lassen veli ovat mukana tilan töissä.
”Erityisesti talvella pääsee vapaalle, jos haluaa – kesät ovat sitten hieman kiireisempää aikaa. Mutta yritämme aina päästä kukin vuorollamme vapaille ja tekemään sitä, mikä itseä virkistää. Useampi yrittäjä tilalla tuo joustavuutta tässä suhteessa.”
Sukupolvenvaihdoksiin Lantan mielestä tulisi varautua niin, että laskelmat ovat kunnossa ja todenmukaiset. Hän kannustaa nuoria ryhtymään rohkeasti yrittäjiksi!
Osuuskunnille ja Valiolle hän esittää toiveen, että toimintaa tulee kehittää jatkuvasti ja etsiä tehokkaampia ja parempia ratkaisuja toimintaan eikä jämähtää vanhoihin toimintamalleihin. Myös maitotilayrittäjien neuvonta on hänen mielestään tärkeää.
Kallion tilan juuret juontavat vuoteen 1895, ja tilaa on laajennettu yrittäjien mukaan sen historian ajan hitaasti mutta varmasti. Yritysmuotona on ollut osakeyhtiö vuodesta 2010. Nuoret yrittäjät toteavat, että Valion uusien yrittäjien päivillä oli silmiä avaavaa kuulla eri aiheista meijeriyrityksen toimintaan liittyen. Erittäin runsaasti uutta tietoa tuli esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen ja eri prosesseihin liittyen.
Marjut ja Jouni Sillanpää ovat toimineet maitotilayrittäjinä vuoden 2022 tammikuusta. Sen jälkeen he ovat remontoineet tilan 150-paikkaisen lihasonnipihaton lypsävien käyttöön. Tuotantosuunta on käännetty hiljalleen pelkkään maidontuotantoon, mikä tuo jatkossa helpotusta ja selkeyttä tilan töihin. Tällä hetkellä lypsäviä on noin 25, ja määrää kasvatetaan hiljalleen.
Valio-ryhmässä maidontuotannon aloittaneet yrittäjät verkostoituivat, viihtyivät ja kuulivat ajankohtaisista aiheista Valion toimintaan, toimintaympäristöön ja yrittäjyyteen liittyen, kun he vierailivat Pitäjänmäellä tammikuussa.