Siirry sisältöön
Koneklinikka

Loppu hyvin, kaikki hyvin

Loppu hyvin, kaikki hyvin
Kaj Nyman
Kehityspäällikkö, Valio Lypsy-palvelut

Kehityspäällikkö
Valio Lypsy -palvelut

Hyvä loppu ei korjaa kaikkea lypsyssä, mutta huono loppu voi pilata paljon.

Lypsyn loppuvaiheella on selkeä vaikutus vetimiin kohdistuvaan rasitukseen, utaretulehdusbakteerien leviämisriskiin ja lypsykapasiteettiin. Hyvillä lypsyrutiineilla ja sopivilla laitteistosäädöillä utaretulehdusriskiä voi alentaa huomattavasti.

Vuoden ensimmäisessä Konekliniikassa (1/2017) käsiteltiin lypsyn tärkeät kaksi minuuttia: aika

esikäsittelyn alusta lypsimen kiinnitykseen. Esikäsittely saa aikaan oksitosiinihormonin erityksen ja maidonantirefleksin. Lypsimen kiinnitys yhden- kahden minuutin päästä esikäsittelyn alusta antaa lypsykoneelle mahdollisuuden käyttää hyväkseen lehmän maksimaalista maidonvirtausta.

Tällä tavoin lehmä saadaan lypsettyä mahdollisimman nopeasti ja niin, että lypsyssä käytetty voima, eli alipaine, ei aiheuttaa turhaa rasitusta vetimelle. Utareen tasainen tyhjentyminen on toivottavaa, koska tyhjälypsyaika tulisi minimoida ja lypsin halutaan irrottaa mahdollisimman nopeasti.

Tyhjenemisen tasaisuus vaihtelee lehmän mukaan, mutta lypsyrutiinilla ja laitteiston käytöllä sekä asetuksilla voidaan jossain määrin edesauttaa tasaista tyhjentymistä. Hyvä esikäsittely ja kiinnityksen oikea ajoitus antaa korkean, nopeasti nousevan ja nopeasti laskevan maidonvirtauskäyrän, joka yleensä tyhjentää utareen tasaisesti.

”Lypsimen asennolla voidaan jonkin verran ohjata neljännesten tyhjentymisnopeutta.”

”Letkuissa ei ole lypsyalipainetta alentavaa maidonvirtausta.”