Siirry sisältöön
Minä maitotilayrittäjä

Luomutilan luonnonhoitokosteikko vähensi hiilipäästöjä ja helpotti peltotöitä

Suvi ja Tarmo Väisänen.

Utajärveläisen luomumaitotilan huonosti kasvava nurmipelto muuttui viime kesänä ilmastokosteikoksi. Kosteikko toi alueelle lintuja, pienensi hiilipäästöjä ja paransi muiden lohkojen vesitaloutta.

Aholan Maito Oy:n yrittäjät Tarmo ja Suvi Väisänen katselevat entisen nurmipellon laidalta vajaan kolmen hehtaarin kosteikon vilkasta elämää.

”Lintuja on tullut paljon lisää. Tänään on nähty muun muassa viisi tavia, kaksi heinäsorsaa ja sinisuohaukka”, Tarmo luettelee.

Elokuun viimeisinä päivinä kosteikon laidalla lentelee edelleen paljon hyönteisiä ja perhosia. Kosteikon rakennustyöt ovat valmistuneet paria viikkoa aikaisemmin, ja laskeutusallas ja lammikot ovat täyttyneet hyvin vedellä. Osa vedestä lirisee jo pohjapadon yli ja jatkaa matkaansa Oulujokea kohti laskevaan Naamanjokeen.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä, kun ongelmalliselle peltoalueelle löytyi monen vuoden pohdinnan jälkeen luontoa ja tilan toimintaa hyödyttävä ratkaisu.

”Pellon vieressä sijaitsevan, sata vuotta sitten kuivatetun Naamanjärven kuivatuskanavia kaivettiin vuosituhannen vaihteessa auki. Silloin kunnostimme ja laajensimme sotien jälkeen raivattua peltoa. Se ei kuitenkaan koskaan kantanut kunnolla koneita”, Tarmo taustoittaa.

”Viime vuonna ProAgria Oulun asiantuntija kävi paikalla ja syntyi ajatus kosteikon perustamisesta. Ajatus tuntui hyvältä, koska kolmen hehtaarin lohkosta ei ollut meille mitään hyötyä. Peltotuet saimme siirrettyä muille lohkoille.”

ProAgria Oulu sai sopivasti rahoituksen Vedet haltuun valuma-alueilla -hankkeelle, jossa tavoitteena on vesien hallinnan kehittäminen maa- ja metsätaloudessa. Osuuskunta Pohjolan Maito ja Valio lähtivät mukaan projektiin, ja pilottikohteeksi valittiin Aholan Maidon turvepelto. Yrittäjien ei tarvinnut hankkeen ansiosta hakea rahoitusta rakennustöihin. Jonkin verran tilan omaa työpanosta ja koneita rakentamiseen tarvittiin.

”Kosteikon perustaminen ei tuo taloudellisia tuottoja, mutta luontoarvot menevät tuottojen edelle.”

Lieluojan pelto ilmasta kuvattuna.
Liejuojan pellon kolmen hehtaarin kosteikko täyttyi vedestä heti kaivamisen jälkeen. Vasemmalla näkyy sata vuotta sitten kuivattu Naamanjärvi. Kosteikon oikeaan reunaan perustetaan riistapelto. Edessä olevan nurmipellon vesitalous parani hieman, kun sadan hehtaarin ojitetun metsäalueen valumavedet ohjataan kosteikon kautta Naamanjokeen.
Juha Siekkinen kosteikolla.
Kosteikkomaailman Juha Siekkinen näyttää, että puolisukeltajavesilinnut viihtyvät parhaiten 20–50 senttiä syvässä vedessä.

Kiinnostaako kosteikko?

Jos olet kiinnostunut kosteikon perustamisesta, ota yhteyttä alla oleviin asiantuntijoihin. Saat hyvät neuvot maitotilan kosteikon suunnitteluun ja taloudellisiin kannustimiin.

Tuuli Hakala

Valion ilmasto- ja luontotiimi

044 564 4886

tuuli.hakala@valio.fi

Antti Miettinen

Ely-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö

029 503 8185

antti.miettinen@ely-keskus.fi

Alueellisten ProAgrioiden maisemasuunnittelijat

Tuuli Hakala.
Tuuli Hakala Valion Ilmastotiimistä kannustaa miettimään, kannattaisiko huonosti tuottava ja jo entuudestaan vettynyt turvepelto muuttaa luonnonhoitokosteikoksi.

Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen