Maitotilayrittäjän ja eläinten hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa
Maitotilayrittäjän työn henkinen ja fyysinen kuormittavuus tunnetaan ja tunnistetaan. Pitkään kuntapraktikkona työskennellyt läänineläinlääkäri tietää, miten yrittäjän uupumus näkyy valvontakäynnillä.
Työssä eläinten kanssa on hyviä ja huonoja päiviä, kuten kaikissa muissakin töissä. Ihmisten jaksaminen ja eläinten terveys kuitenkin heijastuvat vahvasti toisiinsa, tunnetuin seurauksin: eläintaudin tulo karjaan tai huonot rehut kuormittavat henkisesti ja lisäävät työn määrää. Lisäksi ongelmat karjan kanssa vaikuttavat aina tilan talouteen lisäten kuormitusta.
”Työn suunnittelu ja työn sopiva määrä on keskeistä. Eläintenhoitaja on kuin kuka muu tahansa: jos työtä on enemmän kuin mitä hyvällä jaksaa, tulee ongelmia niin henkisellä kuin fyysiselläkin puolella”, sanoo läänineläinlääkäri Anna Jeshoi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
”Paras tilanne on, kun tulee ilmoitus, tehdään tarkastus ja todetaan, että huoleen ei ole aihetta ja asiat ovat kunnossa.”
”Jos pitkän tähtäimen näkymä hukkuu, sillä on vaikutuksensa eläinten hyvinvointiin.”
”Viljelijät ovat tottuneita siihen, että valvonnat kuuluvat asiaan, jos haetaan tiettyjä tukia. Valtaosa osaa suhtautua tilanteeseen hyvin.”
Apua jaksamiseen ja oman tilan kehittämiseen
Välitä viljelijästä -projektityöntekijä voi auttaa kehittämään oman tilan toimintaa ja pohtimaan, miten työkuormitusta voisi vähentää.