Maksuttomia analyysipalveluita tarjolla

Tilan on mahdollista saada Valion ja osuuskuntien tukemia laboratoriomäärityksiä esimerkiksi 1 600 eurolla vuodessa ja jopa enemmän.

Analysointipalveluun kuuluu näytteiden kuljetuspalvelu tilalta laboratorioon, näytteenottotarvikkeet ja reaaliaikainen tulospalvelu. Kuva: Minna-Kaisa Maunumaa

Valio mahdollistaa tankkimaitojen ja lehmäkohtaisten maitojen analysoinnin Valion Seinäjoen aluelaboratoriossa. Määritykset ovat maitotilayrittäjille maksuttomia.

Tankkimaidon määritykset voi saada halutessaan jokaiselta maidonhakukerralta. Analysointipyynnön saa asetettua haluamalleen tiheydelle Valmasta kohdasta Analyysit/Maitonäytetilaukset. Hinnoittelunäytteinä tankkimaidoista tutkitaan tällä hetkellä 4 näytettä kuukaudessa.

Tankkimaitojen analyysipyyntöjen toteumassa päästään 98 prosenttiin. Toteutumattomana analyysipyyntönä näkyvät muun muassa näytekeräykset viranomaisille, näytteenoton puutteellisuus tai näytteiden lämpeneminen.

Lehmäkohtaisista näytteistä tutkitaan maidon koostumus ja solut. Tuotosseurantaan kuuluvien tilojen lehmäkohtaiset näytteet voi analysoida 2, 4, 6 tai 8 viikon välein.

Jos näytteitä otetaan 2 kuukauden välein 50 lehmän tilalla, vuodessa saadaan 300 määritystä.

Lehmäkohtaisille näytteille on olemassa joko esikoodattuja viivakoodipikareita tai itsetarroitettavia pikareita. Esikoodatuissa pikareissa ei ole tarrojen liimaamisen vaivaa.

ProAgrian nettisivuilta saa lisä-tietoa esikoodattujen viivakoodipikarien käytöstä. Lehmätiedon ja pikarin viivakoodin yhdistämiseen tarvitaan ProAgrian NäyteLinkki-sovellus.

Valiolaiset osuuskunnat maksavat valiolaisten omistajayrittäjien säilörehu-, raaka-aine- ja korjuuaikanäytteiden analysoinnin. Hinnoittelu on pyritty laskemaan omakustanteiseksi (ks. hintoja alta).

Lisäksi Valion Seinäjoen aluelaboratoriossa tarjotaan seuraavat maksulliset analyysipalvelut:

  • Lehmäkohtaisten näytteiden tiineys- ja progesteronimääritykset
  • UT-näytteiden tulehduksen aiheuttaneen bakteerin selvitys
  • Rehumääritykset säilörehu- ja korjuuaika-näytteiden lisäksi heinälle, säilöheinälle, kauralle, ohralle, säilöviljalle sekä laaja kivennäismääritys
  • Raakamaidon estoainemääritykset
  • Talousvesinäytteiden määritykset

Analysointipalveluun kuuluu näytteiden kuljetuspalvelu tilalta laboratorioon, näytteenottotarvikkeet ja reaaliaikainen tulospalvelu.

Näytteenottotarvikkeita saa Valmakaupoista, ja ne ovat maitotilayrittäjille maksuttomia. Näytteenottotarvikkeista saa lisätietoa Valman laboratorio-osiosta. Valmiit tulokset toimitetaan reaaliaikaisesti Valmaan.

Toimiakaseen analysointipalvelut tarvitsevat osaavan ja motivoituneen henkilökunnan sekä useita tukitoimintoja, kuten helposti saatavilla olevan tietojärjestelmätuen, analysointilaitteiden huolto- ja käyttötuen vika- ja ongelmatilanteissa sekä laboratorion tarvitsemien regagenssi- ja tarvikehankintojen toimivat tilaus- ja kuljetustoiminnot. Tukitoimintojen saatavuus voi toisinaan heijastua myös analysointipalveluun.