Siirry sisältöön
Ruokinta

Mikrobiomi auttaa nurmen säilönnän hallinnassa

Mikrobiomi auttaa nurmen säilönnän hallinnassa

Tutkimusmenetelmien kehittyminen on mahdollistanut yhä tarkemman mikrobien tutkimisen myös säilörehussa.

Mikrobeita, eli bakteereja, homeita, hiivoja, alkueläimiä ja arkkibakteereja, on joka paikassa, mutta yleensä ne ovat näkymättömiä.

Joskus mikrobit intoutuvat kasvamaan niin paljon, että ne voi nähdä vaikkapa homeläikkinä tai ne voivat aiheuttaa sairauksia. Yleensä mikrobit eivät kuitenkaan ole pahoja, vaan ehdottoman tärkeitä lukuisille elollisille prosesseille mukaan lukien säilörehun säilyminen.

Mikrobiomi on jossakin elinympäristössä, esimerkiksi säilörehussa tai vaikka ihmisen ruoansulatus-kanavassa, elävien eri mikrobilajien muodostama kokonaisuus.

”Herrasmiehet, se on mikrobit, joilla on viimeinen sana,”

totesi kuuluisa mikrobiologi Louis Pasteur (1822–1895).

Pääjakso firmikuutteihin kuuluvien bakteerisukujen yleisyys vaihteli eri säilöntäaineilla säilötyssä nurmirehussa. Menetelmällisistä haasteiden takia iso osa suvuista jäi tunnistamatta.

Ennen säilöntää ruohon mikrobiomi on hyvin erilainen kuin valmiissa säilörehussa. Yllä kuvassa on esitetty eri pääjaksoihin kuuluvien bakteerien osuudet. Syanobakteerit yhteyttävät, joten ne häviävät nopeasti, kun auringonvaloa ei enää ole käytettävissä. Säilöntäainevalinta vaikuttaa myös selvästi mikrobiomiin. Muurahaishappopohjainen säilöntäaine vähentää ja maitohappobakteeriymppi lisää firmikuutteja, joihin kuuluu maitohappoa tuottavia bakteereja.

”Tutkimusaiheeni liittyvät säilörehujen säilöntään. ja tunnen kulkevani nobelisti A. I. Virtasen viitoittamalla tiellä”, kertoo Marcia Franco.