Ihmiselle vaaralliset ulosteperäiset taudinaiheuttajat
Ihmisille vaarallisia ulosteperäisiä taudinaiheuttajia, kuten salmonella, EHEC, listeria ja kryptosporidi voi olla maidossa. Listerian merkitys on suuri raskaana oleville naisille, koska listerioosi voi aiheuttaa keskenmenon, mutta myös muut riskiryhmiin kuuluvat, eli iäkkäät, immuunipuutteiset ja lapset voivat sairastua vakavasti. Salmonellan serotyyppejä on satoja, ja niiden taudinaiheuttamiskyky vaihtelee. Yleisin salmonellan aiheuttama sairaus on kuumeinen oksennus-ripulitauti, mutta salmonella voi olla vaarallinen riskiryhmille ja jälkitaudit voivat olla varsinaista salmonellaa pahempia ja aiheuttaa pitkäkestoista haittaa.
Salmonella, EHEC ja listerioosi ovat sellaisia tartuntatauteja, jotka lääkärin tulisi ilmoittaa tartuntatautirekisteriin. Usein lieväoireiset eläinperäiset mahataudit eivät tule terveydenhuoltojärjestelmän tietoon, koska ne menevät ohi kotihoidolla, joten tartuntatautirekisterit eivät välttämättä ole täysin totuudenmukaisia näiden tautien kohdalla.
Kuumentamatonta tilamaitoa käyttävillä henkilöillä on kohonnut riski saada edellä mainittujen lisäksi EHEC tai kryptosporidioosi, jotka voivat olla hengenvaarallisia perusterveellekin. Nämä taudinaiheuttajat on pidettävä mielessä, jos kotieläintilalliselle tai hänen taloudessaan ruokailleella puhkeaa vakavaoireinen mahatauti. Taudin syytä selvitettäessä pitää huomata kertoa eläinkontakteista, varsinkin, jos on käynyt rapsuttelemassa vasikoita ja erityisesti kryptosporidioosin mahdollisuudesta, koska tämä tauti ei ole aina tuttu lääkärillekään.
Kryptosporidioosi on usein sairaalahoitoa vaativa tauti, vaikka THL nettisivuillaan kertoo taudin olevan yleensä itsestään rajoittuva. Taudin oireet voivat olla hyvin vakavia ja johtaa jopa kuolemaan.
Taudin aiheuttaa Cryptosporidium parvum -eliö, joka voi tarttua ihmiseen ulosteesta ja myös ulostepitoisista aerosoleista, koska tartuttava annos on hyvin pieni. Kryptosporidi-tartunnan voi saada tavanomaisissa navettatöissä ja erityisesti vasikoita hoitaessaan, joten kaikilta roiskeilta suojautuminen ja hyvä käsihygienia auttavat tartunnan ehkäisyssä.
Enterohemorraaginen E. coli eli EHEC, joka esiintyy kirjallisuudessa myös lyhenteillä STEC ja VTEC kuuluu naudan suoliston normaaliin mikrobiomiin, eikä aiheuta mitään oireita eläimelle, mutta ihmisille EHEC-tartunta voi olla vaarallinen. Kuumentamattoman raakamaidon käyttöön on yhdistetty useita EHEC-epidemioita 2000-luvulla. Epidemioiden yhteydessä EHEC on aiheuttanut aivovammoja ja kuolemaan johtaneita munuaisvaurioita erityisesti lapsille. Kuumentamattoman raakamaidon käyttöä tulisi välttää, lapsiperheissä ja jos perheessä on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä.
Eläinten likaisuus ja valvonta
Lainsäädännössä määritellään nautojen pidolle minimitaso, joka kaikkien pitopaikkojen pitää täyttää. Eläinten hyvinvointivalvonnassa lantaisuutta arvioidaan koko eläimestä. Neuvoja annetaan, jos näyttää siltä, että vallitsevissa oloissa eläimet likaantuvat tulevaisuudessa sillä tavoin, että niiden hyvinvointi vaarantuu. Määräyksiä annetaan silloin, kun karvapeitteessä on sellaista kuivunutta likaa, jota ei voi kevyesti harjaamalla poistaa, tai on muodostunut lantapanssaria. Määräys annetaan myös, jos eläin on kauttaaltaan tai suurelta osin märkä ja likainen.
Tukien takaisinperintä laiminlyöntien seurauksena
Hakiessaan eläintukia tuottaja sitoutuu noudattamaan täydentävien ehtojen perusvaatimuksia. Tukiehdot muuttuvat vuosittain jonkin verran. Vuoden 2020 valvontaohjeen mukaisesti eläinten likaisuutta ei katsota täydentävien ehtojen laiminlyönniksi, mutta täydentävien ehtojen vaatimuksena on asianmukainen makuupaikka, jota arvioidaan muun muassa eläinten puhtauden perusteella. Jos eläimet ovat likaisia, sitä voidaan pitää osoituksena makuupaikan puutteista. Tällöin tuottajalta voidaan periä takaisin hänelle maksettuja eläintukia suhteessa havaittuun laiminlyöntiin, tavallisesti 1–5 %. Tukia voidaan periä takaisin, vaikka tilanne korjaantuisi nopealla aikataululla. Jos sama laiminlyönti havaitaan toistuvasti, takaisinperintäprosentti nousee kolminkertaiseksi edelliseen verrattuna.
Lopuksi
Tuotannon eettisyys ja läpinäkyvyys ovat tänä päivänä tärkeitä asioita. Hyvään tuotantotapaan kuuluvat eläinten hyvä hoito sekä eläinten ja pitopaikkojen puhtaanapito. Kuluttajien mielikuvia maidontuotannosta ylläpidetään kiiltävillä mainoskuvilla vihreällä laitumella märehtivistä puhtaista lehmistä. Jos todellisuus on aivan muuta, kotimaisen maidontuotannon uskottavuus kuluttajien silmissä saattaa romahtaa. Tuotannon pitää kestää tarkastelu sekä viranomaisten että kuluttajien taholta. Hyvinvoivat ja puhtaat eläimet tuottavat mielihyvää ja hyvää taloudellista tulosta hoitajilleen.