Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Olosuhteet paranivat, lääkkeet vähenivät

Olosuhteet paranivat, lääkkeet vähenivät

Rannan tilalla ennaltaehkäisyllä ja varhaisella puuttumisella on voitu vähentää antibioottien käyttöä. Eläinten hyvä terveys näkyy myös kulupuolella.

Rannan maitotilalla Kauhajoella on viime vuosina satsattu vahvasti eläinten hyvinvointiin olosuhteita parantamalla. Työ on tuottanut tulosta, sillä viime vuonna 70 lehmän karjassa vain yhdelle eläimelle annettiin antibioottikuuri. Piilevät utaretulehdukset hoidetaan kipulääkkeillä ja linimentillä. Tilalla on laajennettu tuotantoa vanhoihin rakennuksiin. Lypsyrobotti korvasi viisipaikkaisen lypsyaseman vuonna 2018, ja samoihin aikoihin rakennettiin vuosituhannen vaihteessa valmistuneen pihaton päätyyn jatko-osa umpilehmille sekä kestokuivikehalli jaloittelutarhoineen hiehoille.

”Asemalypsy vei 70 lehmän karjassa 10 tuntia päivässä, joten oli mietittävä uusia ratkaisuja. Nyt työtä on sopivasti ja ehdimme tarkkailla eläimiä enemmän. Myös lypsyrobotin analyysit helpottavat lehmien terveydentilan seurantaa”, Minna ja Juhani Ranta iloitsevat.

Lypsylehmäpihattoon tehtiin vuonna 2018 robotin lisäksi muitakin merkittäviä parannuksia. Parsiin asennettiin uudet matot ja samalla niskaputkea siirrettiin eteenpäin, jotta lehmät mahtuvat makaamaan parsissa paremmin. Utareterveyden kannalta merkittävä parannus oli ilmanvaihdon tehostaminen, kun navettaan asennettiin kennoikkunat ja poistohormit. Lehmille tuotiin pihattoon myös uusi vesiallas, joka puhdistetaan päivittäin, ja samalla saatiin eläimille lämmin juomavesi. Kuivikkeena navetassa käytetään kutteria, joka on yrittäjien mielestä toiminut hyvin. Hoitokarsinoiden ja vasikkakarsinoiden tyhjennyksen yhteydessä karsinan pohjalle ripotellaan aina Stallren-desinfiointiainetta kuivattamaan karsinaa. Karjan sorkkahoidot tehdään kaksi kertaa vuodessa, ja säännöllinen sorkkahoito on vähentänyt selvästi ontumisia ja siten myös utaretulehduksia.

Lehmien oloja parannettiin vuonna 2018 uusimalla parsimatot ja asentamalla kennoikkunat ja poistohormit. Myös parren etuosan rakenteita väljennettiin, jotta eläinten on helpompi nousta ylös.
Kerran päivässä jaettava seosrehu siirretään itse valmistetulla rehuruuvilla lähemmäs eläimiä. Juhani ja Minna Ranta pitävät tärkeänä, että eläinten sairaudet voitaisiin hoitaa ilman antibiootteja. Maitovahinkojen riski ja lääkintäkulut pienenevät.

”Utareterveyden kannalta merkittävä parannus oli ilmanvaihdon tehostaminen.”

Umpilehmillä on navetan päädyssä kestokuivike-pihatto.
Hiehoilla on iso jaloittelutarha, jossa eläimet viihtyvät erinomaisesti. Laidunnusta tilalla ei ole, sillä Etelä-Pohjanmaan susilaumat hillitsevät laiduntamisintoa, Juhani ja Minna Ranta kertovat.
Tip icon

Rannan maitotila, Kauhajoki

Yrittäjät
Minna (54) ja Juhani (56) Ranta, yrittäjinä vuodesta 1992 alkaen. Perheeseen kuuluu kuusi 25–32-vuotiasta lasta, joista kolme vanhinta on säännöllisesti mukana tilan töissä.

Eläimet
72 lehmää (ay 54 %, ho 41 %, muutama jersey ja suomenkarjan lehmä).

Keskituotos
10 900 kg EKM, rasvaa 4,39 %, valkuaista 3,54 %.

Navetta
Pihatto lypsyasemalla valmistui vuonna 2000. Pihaton päätyyn valmistui vuonna 2018 halli umpilehmille ja isolla jaloittelutarhalla varustettu halli hiehoille. Lypsyrobotti vuonna 2018 ja samalla olosuhdeparannuksia pihattoon.

Rehu
Täysseosrehu jaetaan traktorivetoisella apevaunulla. Ei laidunnusta.

Pelto
Viljelyala 110 ha, josta 70 ha nurmella ja 40 ha murskesuojaviljalla. Hernettä viljellään jonkin verran myyntiin.

Tilan menestystekijät
Terveet eläimet, hyvät yhteistyökumppanit, yrittäjien pitkälle kehittynyt karjasilmä ja kyky hoitaa eläinten yleisimmät sairaudet. Jatkuva parantaminen.