Siirry sisältöön
Ruokinta

Onnistunut säilörehu varmistaa toimivan lehmäliikenteen

Onnistunut säilörehu varmistaa toimivan lehmäliikenteen

Tilan siirtyminen automaattilypsyyn tuo esiin ruokinnan vaikutuksen lehmäliikenteeseen. Haukivuorelaisella Rantalan tilalla vannotaan laadukkaan säilörehun nimiin.

Käännekohta on syöpynyt emäntä Sirpa Karhun mieleen. Leskeksi jäänyt Sirpa oli tullut miehensä kuoleman jälkeen pitämään kotitilaansa Haukivuorelle. Vuosien mittaan Rantalan tilalla jouduttiin kokemaan monia vastoinkäymisiä kunnes koitti aivan erityinen kesäilta.

Perheen parikymppinen Lari-poika istahti rappusille, silmäili pihapiiriä ja kertoi, että hän ainakin haluaisi jatkaa tilanpitoa.

”Silloin tiesin, ettei vanhempienikaan iso työ valuisi hukkaan vaan voisimme uudella tarmolla ryhtyä kehittämään tilaa”, Sirpa-äiti liikuttuu vieläkin.

Kolmen sukupolven työllä 20 lehmän karjatilasta on laajennuttu 135 peltohehtaariin, kahteen navettaan ja 150 lypsävään. Koko karjan pääluku nousee liki 300. Lisäksi korjataan rehua reilun 15 hehtaarin sopimusalalta.

Rantalaa on hoidettu vuodesta 2011 maatalousyhtymänä, jossa osakkaina ovat Sirpan lisäksi pojat Lari ja Miika Tiilikka. Lari on kouluttautunut maatilayrittäjäksi Otavassa, Miika agrologiksi Iisalmessa. Lomien aikana nuorimmat lapset Hanna ja Ville osallistuvat tilan töihin.

Uusi pihatto valmistui 2014. Vaikka muutokset parsinavetasta isomman eläinmäärän pihattoon ja automaattilypsyyn olivat periaatteen tasolla tiedossa ja niitä valmisteltiin vähitellen, vasta käytännön kokemusten myötä päästiin kiinni uuteen työrytmiin.

Säilörehun laadulla on todella iso merkitys koko navetan toimivuudelle, Rantalassa on huomattu. Seosrehun pääkomponenttina säilörehu vaikuttaa rehun maittavuuteen, maitotuotoksen määrään, laatuun ja tasaisuuteen ja näiden myötä lehmien halukkuuteen käydä robotilla. Rantalassa käyntejä on vuorokaudessa 2,8 lehmää kohti.

Rantalan uusi pihattonavetta valmistui 2014. ”Navetan tapahtumia voi helposti seurata ylikulkusillalta”, maatalousyhtymän Sirpa Karhu hymyilee poikiensa Lari ja Miika Tiilikan kanssa. Silta johtaa lypsyroboteilta tauko- ja toimistotilaan.

Miika ja Lari ovat kokeneet hyvän painotuksen välttämättömäksi laakasiilon rehun onnistumiselle.