Anette on kotoisin läheiseltä maitotilalta, joka sijaitsee pienessä saaressa. Vanhempien lehmät lähtivät jo vuonna 2008, mutta Anette ja Sverker hoitavat nyt peltoja ja hiehot laiduntavat saaressa kesäisin. Nurmea Blombergit viljelevät niin omilla 25 hehtaarin pelloilla, vuokrapelloilla kuin sopimusviljelyksenäkin.
”Kaikilla pelloilla on käytössä Valio Carbo -nurmisiemenseos. Se on ollut hyvä valinta niin ympäristöä kuin satovarmuuttakin ajatellen. Meillä saaristossa on ollut jo useamman vuoden ajan haasteena kuiva alkukesä, mikä on vaikuttanut etenkin ykkössadon määrään. Kun nurmiviljelyssä on monia eri kasvilajeja ja joukossa syväjuurisia kasveja, aina sieltä joku onnistuu kuitenkin”, Anette ja Sverker kertovat.
Yrittäjäpariskunnan työnjaossa Anetten vastuulla ovat olleet lehmät ja talousasiat, Sverkerillä taas on vastuu viljelystä ja koneista.
”Minä olen koulutukseltani terveydenhoitaja ja Sverker agrologi, sekin varmaan vaikuttaa työnjakoon. Olen käynyt nuoresta asti lypsämässä ja ollut lehmien kanssa tekemisissä, mutta Sverker tuntee teoriapuolta paremmin ja osaa suunnitella toimintaa sen mukaan. Minä taas osaan ehkä jonkun lehmän vaivan hoitaa sen perusteella, mitä tiedän ihmisten terveydenhoidosta”, Anette kuvailee.
Tilan taloudellinen tilanne on vakaa, mutta muuttujia on paljon. Yrittäjäpariskunta toivoisikin maitotilayrittäjien talouteen parempaa ennustettavuutta.
”Yritämme tehdä hankintoja harkiten ja fiksusti, mutta jos traktori hajoaa yllättäen, ei sitä voi jättää korjaamatta. On myös vaikea suunnitella omaa taloutta, jos maatalous-
tukien maksut viivästyvät, kuten viime vuosina on käynyt. Kun lainat on lyhennettävä joulukuussa ja tuet maksetaan helmikuussa, se sotkee seuraavan vuoden budjetointia.”
Maitotilat esiin TV-ohjelmassa
Loppukesästä tilan arkeen saatiin hieman lisämaustetta, kun pihaan saapui tv-tuotannon kuvausryhmä. Kahden kuvauspäivän aikana Blombergit kertoivat tilan arjesta ja saivat nauttia myös huippukokki Teemu Laurellin valmistaman päivällisen. Kuvaukset liittyivät alkuvuodesta
MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla nähtävään Illallinen kansallismaisemassa -nimiseen ohjelmaan, joka on toteutettu yhteistyössä Valion kanssa, ja se juhlistaa Valion 120-vuotista taivalta.
”Alkuun jännitti, että mihin on tullut lupauduttua, kun kuvausautoja alkoi kaartaa pihaan. Lisäjännitystä toi sekin, että ohjelma kuvattiin suomeksi, joka ei ole meidän kummankaan äidinkieli. Kielioppivirheitä tulee varmasti, mutta ehkäpä se tuo sitten paikallisväriä ohjelmaan. Oli hieno kokemus nähdä tv-tuotantoa läheltä”, Anette pohtii.
”Vaatii paljon työtä, että saadaan kuvakulmat ja valaistukset kohdilleen. Välillä piti odotella kameran siirtämistä tai sinnikkään pilven väistymistä”, Sverker kertoo.
”Meille tarjottiin ohjelmassa myös upea illallinen.
Karitsa ja sen kastike olivat todella hyviä. Ainoa miinus oli, että auringonpaisteessa viini oli ehtinyt lämmetä. Se muistutti lopulta melkein glögiä!” Anette naurahtaa.
Teemun saaristolaisleipä mykisti jopa saaristolaiset.
”Reseptiä kovasti odotellaan!”, Blombergit sanovat.
Toiveena on, että ohjelman myötä katsojat ymmärtäisivät maitotilojen arkea ja suomalaista ruoantuotantoa paremmin.
”Toivomme, että ihmiset näkisivät, millaista elämää tämä on. Ja ymmärtäisivät, että ruoka ei tule itsestään sinne kauppaan. Työ suomalaisen ruoan eteen on sitovaa mutta myös palkitsevaa”, Sverker sanoo.
Ohjelman vastaanotto mietityttää Blombergeja.
”Saa nähdä, millaista keskustelua ohjelma herättää. Kauniit kansallismaisemat puhuttelevat tietysti kaikkia, mutta ruoka on aihe, joka myös jakaa ihmisiä. Enemmistö suomalaisista arvostaa suomalaista ruoantuotantoa, mutta on heitäkin, joille kaikki eläinperäinen ruoka on ehdoton ei.
Toivomme, että keskustelu pysyy järkevänä. Vastakkainasettelua ja mustamaalaustakin tälle elinkeinolle välillä nähdään. Se tuntuu pahalta, koska meille maitotilayrittäjille eläinten hyvinvointi on kaikki kaikessa”, Anette sanoo.
”Tämä on työtä luonnon ja eläinten ehdoilla”, Sverker täydentää.
Yrittäjät
Anette (47) ja Sverker (47) Blomberg. Perheeseen kuuluu myös 20-, 18- ja 7-vuotiaat tyttäret.
Mitkä ovat tilanne vahvuudet?
Meillä on terve karja ja hyvät koneet. Se on tärkeää, koska saaristoon ei saa urakoitsijaa noin vain. Täällä on pakko olla omatoiminen.
Mistä saatte voimaa työhön?
Parasta on, kun arki rullaa. Työn touhussa sitä ei aina huomaa, mitä kaikkea saa aikaan. Mutta jos tilalle tulee vaikka harjoittelija, jolle pitää selittää toimintatapoja, niin huomaa, että paljon me täällä teemme joka päivä!
Mitä olette oivaltaneet?
Me emme pelkää työntekoa, mutta on tärkeää tehdä välillä jotain muutakin – ja levätä. Ei sen aina tarvitse olla niin suurta tai ihmeellistä. Ilta saunoen ja merivedessä virkistyen tekee ihmeitä.
Millaisia haasteita olette kohdanneet?
Kun robottipihatto valmistui, kesti hetken saada lehmät tottumaan uuteen systeemiin, appeen laatu oikeaksi ja kaikki toimimaan muutenkin. Navettakäynnit kestivät kauan. Nykyisin se kuitenkin keventää arkea huomattavasti.
Mistä haaveilette?
Toivoisimme, että taloutemme olisi huolettomampaa ja ennustettavampaa. Eurojackpot-voitto olisi kiva!
Teksti Anna Jalas-Karjalainen
Kuva Santeri Stenvall