Parempi katsoa kuin kaatua

Maatalousyrittäjille sattuvista tapaturmista kaatuminen ja liukastuminen ovat yleisimpiä ja johtavat vakaviinkin vammoihin. Kaatumisia sattuu kesällä ja talvella, sisällä ja ulkona. Miten voit välttää vahingot?

1. Laita työympäristö kuntoon.

Pidä paikat siisteinä ja järjestyksessä äläkä säilytä kulkuteillä, käytävillä tai portaikoissa tavaroita. Tasaiset, pitävät ja yhtenäiset kulkutiet parantavat turvallisuutta. Karheat lattiat etenkin kaltevilla tasoilla vähentävät liukastumisriskiä. Hiekoita kulkutiet liukkaalla kelillä. Huolehdi ulkona ja sisällä asianmukaisesta valaistuksesta.

2. Pidä itsesi kunnossa.

Huolehdi hyvästä lihasvoimasta ja -tasapainosta. Pidä itsesi vireänä nukkumalla, syömällä ja liikkumalla sopivasti. Hallitse stressiä. Sitä saa olla hiukan, mutta liika on liikaa. Pidä aistit valppaina ja harjoita päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Hanki tietoa ja treenaa taitoja.

3. Arvioi riskit ja hallitse niitä järjestelmällisesti.

Suunnittele työ kaikin puolin turvalliseksi. Huolehdi myös suojaimista, kuten kunnon turvajalkineista. Suitsi kiire, sillä se on aivan liian monen tapaturman taustalla. Päätä, että tilallasi ajatellaan ja toimitaan työturvallisesti kaikissa tilanteissa.

Työ ja terveys
Uudistavaa viljelyä verkossa – oletko valmis?
Työ ja terveys
Apua jaksamiseen ja oman tilan kehittämiseen
Työ ja terveys
Maitotilayrittäjän ja eläinten hyvinvointi kytkeytyvät toisiinsa