Siirry sisältöön
Ruokinta

Pitoisuudet syntyvät kokonaisuudesta

Pitoisuudet syntyvät kokonaisuudesta

Maitotilayrittäjiä puhuttaa maidon pitoisuushinnoittelun muutokset. Kuinka saamme parempia pitoisuuksia?

Maidon pitoisuuksia ei välttämättä nosteta ainoastaan ruokintaa muuttamalla, vaan siihen vaikuttaa kokonaisuus. Usein maidon rasvapitoisuus laskee energian saannin lisääntyessä varsinkin, jos energiaa lisätään väkirehulla.

Rotujen välillä on myös eroja pitoisuuksissa ja maitomäärissä. Kun maitoa tulee hyvin, pitoisuudet ovat alhaisemmat. Ikävä kyllä, molempia ei voi saada. On laskettava, kompensoiko pitoisuuksien lisäys sen tulon, mikä mahdollisesti lähtee maitomäärästä pois.

”Parhaan vaihtoehdon miettiminen vaatii tiloilta ja tilan tiimiltä pohdiskelua.”

”Karkearehun kuidun (NDF) osuus ruokinnassa tulisi olla vähintään 25 % kuiva-aineesta.”

”Kokonaisuuden perusta luodaan jo jalostusta suunniteltaessa: millä eläinaineksella siemennetään ja mitä haetaan tulevalta.”