Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Pitoisuudet ylös luomussa

Pitoisuudet ylös luomussa

Päivi ja Pekka Maaninka ovat osallistuneet pitoisuuspienryhmään, ja rasva on nyt pysynyt yli neljässä.

Vaalan Pelsolla asustelee asemapihatossa reilut 40 lypsävää, ja lisäksi on nuorkarjaa. Päivi Maaninka pyörittää miehensä Pekka Maaningan kanssa luomumaitotilaa ja on osallistunut Osuuskunta Pohjolan Maidon Maitoakatemian Pitoisuus-pienryhmään toiveenaan nostaa rasvan osuutta maidossa.

”Useimmiten maidon rasvapitoisuus on ollut alle neljän, mutta viime aikoina se on saatu pidettyä hieman yli neljässä. Valkuainen on pysytellyt 3,3:n pinnassa”, Maaninka kertoo. ”Hollstein-karja on ollut hoikanpuoleista ja tuntuu, että energiavajetta on ollut.”

Rasvapitoisuustavoite on Maaningan tilalla 4,3, mutta siihen on vielä matkaa.

”Emme ole päässeet kertaakaan tavoitteeseen, mutta nyt oli jo kerran 4,16. Olisi hienoa, jos rasva pysyisi koko lypsyvuoden yli neljässä.”

Päivi Maaninka huomauttaa, että pitoisuuksia ei toki kannata tavoitella liikaa, koska se pudottaa maitomäärää. Tilalla on 10 000 litran keskituotos, mikä on kelpo tulos luomussa. ”Parasta olisi tietysti saada pitoisuudet ylös niin, että myös maitomäärät pysyvät.”