Oireet ja hoito
Protothecan aiheuttama utaretulehdus on yleensä subkliininen (solunousu), mutta myös lieviä näkyviä eli kliinisiä oireita voi esiintyä. Satunnaisesti myös vakavia oireita kuten utareen kovettumista, vetistä eritettä ja kokkareita voi esiintyä. Levän erittyminen maitoon voi olla ajoittaista.
Tartunnan saaneen neljänneksen maidontuotanto vähenee, eivätkä antibiootit tehoa. Sairastunut eläin kannattaa poistaa tartuntapaineen vähentämiseksi. Spontaania paranemista ei pidetä kirjallisuudessa todennäköisenä.
Esiintyminen
Protothecoja löytyy monista paikoista ympäristöstä: kasvien (myös puiden) pinnoilta, maaperästä, mudasta ja liejusta, juoksevasta tai seisovasta vedestä, merivedestä, nautojen juoma-astioiden vesistä, nautojen ulosteesta (todennäköisesti juomisen kautta) ja navetoista, erityisesti pihattojen käytäväpinnoilta, joista ulostekontaminaatio utareisiin on mahdollista.
Vaikuttaa siltä, että joissakin navetoissa leviä esiintyy, kun taas monissa navetoissa niitä ei löydy lainkaan.
Ennaltaehkäisy
Mikäli karjassa ilmenee muutamakin Protothecan aiheuttama tulehdus lähekkäin, kannattaa viimeistään silloin pohtia levän ennaltaehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Kaikkien lehmien tarkistaminen ja lehmätason näytteiden analysoiminen saattaa olla järkevää. Tartunnan kantajien poisto on perusteltua tartuntapaineen vähentämiseksi.
Ympäristöhygienian, erityisesti juoma-astioiden (pihatoissa harjapesu kesällä vähintään joka toinen päivä), ja pihatoiden lantakäytävien sekä parsien hygienian parantaminen on ensisijaisen tärkeää. Hyvä lypsyhygienia ja paineiskujen välttäminen estävät Prototheca-levien pääsyä vetimiin lypsyn yhteydessä. Seisovaa vettä ei saa olla ulkona juotavissa (lätäköt, ojat, pienet lammikot) ja kulkuväylien pitää olla puhtaita.
*Lyhenne sp. tarkoittaa, että maitonäytteen analyysissä ei eroteta toisistaan eri Protothecan alalajeja.
Kirjoittaja: Eläinlääkäri Laura Kulkas
29.9.2015
Piirros: Ossi Hiekkala
Katso lisää artikkeleita