Siirry sisältöön
Katsaukset

Rakennekehitys tulee jatkumaan

Rakennekehitys tulee jatkumaan
Pentti Suokannas
Valion hallituksen varapuheenjohtaja

Valio Oy

Valioryhmä siirtyi sopimustuotantoon vuoden alussa. Muutos oli suuri, ja se on luonnollisesti synnyttänyt keskustelua sekä Valioryhmän sisällä että sidosryhmissä. Siirtyminen sopimustuotantoon ei ole helppoa ja se oli tiedossa jo päätöksiä tehtäessä. Vastuunkantoon kuuluu se, että on kyettävä tekemään myös vaikeita ja kipeitä päätöksiä.

Uudistuksen tarpeellisuudesta ei ole epäselvyyttä. Sopimustuotannon myötä jalostettavaksi saapuvan maitomäärän ennustettavuus ja maitomäärän hallinta ovat parantuneet, ja Valiolla pystytään vastaamaan lisäarvojauheiden kysynnän kasvuun. Valion vastaanottama maitomäärä on ollut tämän vuoden alkupuolella hieman pienempi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että lisäarvojauheiden valmistuskapasiteettia on pystytty turvaamaan huolimatta koronakriisistä, jonka vaikutukset näkyvät erityisen voimakkaina hotelli-, ravintola- ja ateriapalvelualan kysynnässä.

Pidemmällä aikavälillä sopimustuotanto tulee vaikuttamaan Valion investointisuunnitelmiin ja investointien kannattavuuteen. Viime vuonna investoimme Seinäjoen jauhekuivatustornin remonttiin ja Lapinlahdella kuluttajajauhepakkausten pakkauslinjaan. Ilman sopimustuotantoa olisimme joutuneet investoimaan tavallisen maitojauheen kuivauskapasiteettiin maidon läpimenon turvaamiseksi. Perusmaitojauheen tuotantoon panostamalla ei kuitenkaan saavuteta tilityskykyä, johon Valion omistajastrategiassa pyritään, ja jota valiolaisten maitotilat tarvitsevat. Maidonjalostuksessa isot investoinnit ovat todella isoja ja ne tehdään kestämään vuosikymmenten käyttöä. Niissä on onnistuttava.

”Valio ei ollut ensimmäinen eurooppalainen meijerialan yritys, joka siirtyi sopimustuotantoon − eikä myöskään viimeinen. ”