Kuortanelaisella Yli-Hynnilän tilalla korjataan säilörehua per sato noin 100–120 hehtaarin alalta. Lisäksi naapuritilan kanssa elinkeinoyhtymänä urakoidaan ajosilppurilla kasvukauden aikana muilta tiloilta säilörehua noin 1 200–1 500 hehtaarin alalta.
Yli-Hynnilän maatalousyhtymää isännöivät Antti Yli-Hynnilä vanhempiensa Mervi ja Jorma Yli-Hynnilän kanssa. Antti Yli-Hynnilä kertoo, että tilalla on vuosien saatossa käytetty rehun säilöntään sekä happoja että biologisia säilöntäaineita.
”Nykyään säilömme rehut hapoilla, koska happosäilöntä on todettu varmemmaksi biologisiin aineisiin verrattuna. Jos biologisia aineita käyttää, tulee rehun raaka-aineeksi korjattavan nurmen olla kuivempaa, jotta virhekäymisiä ei tule. Tästä syystä säilörehusta tulee kuivempaa, joka on aiheuttanut edelleen ongelmia seosrehun lajittumisena tilallamme”, Antti sanoo.
Rehun virhekäymiset johtavat herkästi ruokinnassa siihen, että väkirehuprosenttia joudutaan kasvattamaan ja ruokintakustannukset nousevat.
”Vaikka korjuuvaiheessa biologisten säilöntäaineiden käyttö tuntuu helpommalta ja on halvempaa happosäilöntään verrattuna, kustannukset voivat loppupeleissä helpostikin kallistua happosäilönnän eduksi.
”Jos tehdään esimerkiksi 100 hehtaarilta rehua ja kustannus on kaiken kaikkiaan noin 20 000 euroa, säilöntäaineen kustannus hapolla on noin 6 000 euroa ja biologisilla aineilla noin 2–3 000 euroa. Tilallamme tuolla rehumäärällä ruokitaan lehmiä noin puoli vuotta, ja rehunsäilöntäaineen hintaeroksi tulee 3–4 000 euroa. Kuinka äkkiä tuo summa katoaakaan esimerkiksi ostovalkuaiseen puolen vuoden aikana”, Antti Yli-Hynnilä pohtii.