Rehuperäiset itiöt vaikuttavat lopputuotteeseen

Itiöiden aiheuttamat kustannusvaikutukset syntyvät tuotannon haasteista ja hävikistä.

Maidon voihappobakteeri-itiöt vaikuttavat emmentaljuuston ulkonäköön, makuun ja juustosta saatavaan vientihintaan.Kuva: 123rf Raakamaidon laatu vaikuttaa olennaisesti lopputuotteeseen. Esimerkiksi maidossa olevat voihappobakteeri-itiöt saattavat aiheuttaa emmentaljuustossa voihappokäymistä, mikä vaikuttaa juuston ulkonäköön, makuun ja juustosta saatavaan vientihintaan. Itiöillä on vaikutusta myös jauheiden valmistukseen.

Pitkässä kypsytyksessä ongelmat ilmenevät viiveellä aiheuttaen turhaa hävikkiä.

Maitopohjaisten jauheiden valmistuksessa Valion jauheiden korkea laatu perustuu hyvälaatuiseen puhtaaseen maitoon. Lastenruokajauheiden mikrobiologiselle laadulle on määritelty tiukat laatuvaatimukset lainsäädännössä ja mahdollisissa asiakaskohtaisissa spesifikaatioissa.

”Taustalla on se, että kyseisiä jauheita käyttävät imeväiset, joiden vastustuskyky erilaisia taudinaiheuttajia kohtaan ei ole vielä täysin kehittynyt. Vastaavat mikrobiologiset vaatimukset koskevat myös lastenruokajauheiden raaka-aineina käytettäviä jauheita, kuten demineralisoitua herajauhetta ja maitojauhetta, koska lastenruokajauheiden valmistusprosessissa ei ole mahdollista tuhota lämpökäsittelyillä kaikkia raaka-aineissa olevia mikrobeja ja itiöitä”, kertoo tuotekehittäjä Sini Elonen.

Jos tuotteen mikrobiologinen laatu ei vastaa sille määriteltyjä vaatimuksia, tuote joudutaan myymään halvemmalla hinnalla esim. rehuksi.

”Rehukäytöllekin on omat mikrobiologiset vaatimuksensa, esimerkiksi voihappobakteeri- eli klostridi-itiöitä ei saa olla rehujauheissakaan kovin paljoa”, täydentää tuotekehittäjä Soile Järviö.

Valion maitojauheita käytetään raaka-aineena myös vasikoiden Startti juomarehuihin. Jotta Startti-tuotteet olisivat vasikoille turvallisia,on raaka-aineiden VHB-itiöille asetettu raja, ja rajan ylittäviä jauheita ei voida käyttää Startti-juomarehujen raaka-aineiksi.

Kuva: Janne Viinanen

Lue lisää aiheesta:

Ruokinta
Maidon itiöpitoisuudet nousussa
Laatu
Itiöt vaikuttavat emmentaljuuston ulkonäköön, makuun ja vientihintaan