Siirry sisältöön
Laatu

Robotti helpottaa laadun seurantaa

Robotti helpottaa laadun seurantaa

Mäkelän maitotila Nivalassa vaihtoi kaksi vuotta sitten lypsyaseman robotteihin. Robotin automaattiset mittaukset ovat apuna maidon laadun ja eläinten terveyden seurannassa.

Työpäivä Tanja ja Antero Mäkelän navetassa alkaa, kuten monissa muissakin navetoissa, tietokoneen avaamisella. Ruudulta näkee yhdellä silmäyksellä, onko jonkun lehmän osalta havaittavissa poikkeamia maidon normaalista laadusta.

”Utareterveyden hallinta on helpottunut huomattavasti robottien myötä. Automaattinen mittaus kertoo maidon laadusta reaaliajassa. Pääsemme kiinni ongelmiin jo ennen kuin ihmissilmä näkee, että jokin on pielessä”, Tanja Mäkelä summaa.

”Lypsyrobotti mittaa maidosta solumäärää, sähkönjohtavuutta ja verisyyttä, joista muodostuu utareterveysindeksi. Mikäli indeksi on nousussa, otamme kyseisestä lehmästä heti lettupannutestin. Jos lettupannutestikin osoittaa ongelmia, otetaan maidosta utaretulehdusnäyte. Huonolaatuinen maito ohjataan viemäriin ja edelleen lietelantalaan.”

Ensiapuna tulehdukseen lehmä saa kipulääkkeen, se siirretään seurattavien osastoon ja tarvittaessa nesteytetään. Mahdollisesta lääkehoidosta päätetään ut-näytteiden valmistuttua.

”Lypsyasema-aikaan solujen määrää seurattiin maitonäytteistä ja lettupannutestein. Nyt testaus sujuu automaattisesti ja työaikaa säästyy, ja robottimittaus on osoittautunut myös hyvin luotettavaksi. Automaattisen laadunvalvonnan lisäksi tankkimaidon aistinvarainen arviointi on tärkeää. Juomme itse maitoa, joten aistinvarainen arviointikin on lähes automaattista”, Tanja sanoo.

Mäkelän tilan pihatto laajeni vuonna 2020 lypsylehmäosastolla. 120 metriä pitkässä rakennuksessa on kiinteä apesekoitin ja mattoruokkija. Työ on tehokasta, kun kaikki eläimet ovat saman katon alla.

”Utareterveyden pienryhmä oli käännekohta toimintatavoillemme.”

Tanja Mäkelä seuraa tarkasti maidon laatua robotin solulaskurilta. Automaattiseurannan avulla päästään nopeasti käsiksi orastaviin utaretulehduksiin, ja näin vältetään suuremmat vahingot.
Tanja ja Antero Mäkelä tilansa pihalla kuvattuna.
Tip icon

Mäkelän tila, Nivala

Yrittäjät
Tanja (39) ja Antero (40) Mäkelä. Sukupolvenvaihdos tehty vuonna 2002. Perheessä on yhdeksän 1–18-vuotiasta lasta, jotka auttavat tilan töissä kykyjensä mukaan. Kaksi ulkopuolista työntekijää satunnaisesti apuna.

Eläimet
136 lehmää (ay 58 %, ho 42 %), keskituotos 10 800 kg EKM, rasvaa 4,6 %, valkuaista 3,6 %.

Navetta
Vuonna 2020 valmistunut 3×3 -rivinen pihatto verhoseinin, avokourut, 2 robottia, kiinteä apesekoitin ja mattoruokkija, 149 parsipaikkaa. Umpilehmät ja nuorkarja rakennuksen vuonna 2007 valmistuneessa osassa. Ei laidunnusta eikä jaloittelutarhaa.

Pelto
Viljelyalaa 140 ha, josta 110 ha nurmella ja loppu viljalla, joka säilötään kokoviljasäilörehuksi. Viljaa ostetaan pystyyn yhteistyötiloilta.

Maito
1,2 milj. l maitoa meijeriin vuonna 2021, soluja keskimäärin 153 000 kpl/ml. Laadunseuranta robotin OCC-mittauksista, tankkimaitoanalyysistä ja aistinvaraisin arvioin.

Hiilijalanjälki
0,89 kg CO2e/kg EKM (Valion maitotiloilla keskimäärin 1,03).

Vahvuudet
Yrittäjien selkeät vastuualueet, hyvät yhteistyökumppanit ja kiinnostus tuotannon jatkuvaan kehittämiseen.