Siirry sisältöön
Ruokinta

”Säilöntäaineesta ei enää pihistellä”

Heikkilän tilalla Härmässä saatiin kantapään kautta oppia, että säilöntäaineesta ei sovi pihistellä. Hapoton rehu ei maistu lehmille.

Heikkilän tilan säilörehu näyttää ja tuoksuu nyt hyvältä. Mira ja Ari Heikkilä (kesk.) käyttävät säilönnässä AIV 2 -happoa. Happo varmistaa heidän mielestään säilönnän onnistumisen. Osuuskunta Maitosuomen Valio Artturi® -säilörehuosaaja Sari Perälä (vas.) vetää nurmipienryhmää, josta Ari on saanut hyviä vinkkejä muun muassa rehun tuotantokustannuslaskentaan. Kuva: Markku Pulkkinen

Ruokintapöydälle jaettu säilörehu tekee tänään hyvin kauppansa Heikkilän navetassa. Kukaan ei nyrpistele turpaansa. Viime syksynä Mira ja Ari Heikkilä ihmettelevät, kun ruokintapöytä ei tyhjentynyt normaaliin tahtiin ja robotin ohikulutkin lisääntyivät. Syyksi paljastuivat hapottamatta jääneet säilörehupaalit.

Tip icon

Sarin 8 vinkkiä rehunsäilöntään

  1. Päätä sopiva korjuuaika omien nurmilohkojen havainnoinnilla ja Valio Artturi® -korjuuaikapalvelulla.
  2. Älä pihistele säilöntäaineesta. Valitse sopiva säilöntäaine rehun laadun ja kosteuden mukaan. Märkä rehu vaatii yleensä hapon.
  3. Aja paalit mahdollisimman pian kotiin, jotta linnut eivät pääse nokkimaan muoveja rikki.
  4. Kiinnitä erityistä huomiota siilojen ja aumojen tiivistämiseen ja kattamiseen.
  5. Syötä ensimmäinen sato lypsyssä oleville lehmille, sillä ensimmäisen sadon tuotantovaikutus on yleensä paras.
  6. Merkitse selkeästi eri korjuukertojen rehu.
  7. Teetä Valio Artturi® -laatuanalyysi ruokintakaudella aina rehuerän vaihtuessa tai muuten tarpeen vaatiessa.
  8. Ota yhteyttä neuvojaan, jos eläinten syönti muuttuu ilman selvää syytä.

Vinkit tarjosi Osuuskunta Maitosuomen Valio Artturi® -säilörehuosaaja Sari Perälä.