Saitko tekstiviestin terveydenhuoltokäynnin puuttumisesta?

Naseva lähettää yrittäjille automaattisia muistutusviestejä säännöllisesti. Lisäksi keskiviikkona 9. tammikuuta lähetettiin viestejä valiolaisille tiloille isommalla jakelulla.

Viesti tuli, jos terveydenhuollon vuosikatsausta ei ole lainkaan tai se on yli 14 kuukautta vanha. Tiedot poimittiin Nasevan rekisteristä, jos tila on antanut valtuutuksen valiolaiselle osuuskunnalle, nautojen pitopaikalla on voimassa oleva terveydenhuolto-sopimus ja pitopaikalla on elossa olevia nautoja.

Tilasi joutui mukaan muistutuslistalle, vaikka vuosikatsaus oli tehty, jos tilallasi on useampi kuin yksi pitopaikka: Eläinlääkäri kävi tai kirjasi vuosikatsauksen vain siihen pitopaikkaan, jossa lypsylehmät ovat. Kun järjestelmästä poimittiin tietoja, listalle osui ilman käyntiä jäänyt pitopaikka.

Tilanne korjaantuu, kun pyydät eläinlääkäriä käymään tai kirjaamaan terveydenhuoltokäynti myös toiselle pitopaikalle.

Muista päivittää terveydenhuoltosopimus, jos pitopaikka jätetään pois käytöstä. Sopimuksen päivitys käy nyt sähköisesti Nasevassa. Katso Nasevasta Ohjeet ja lomakkeet/sähköinen th-sopimus ohje.

Muistutuksen sai mahdollisesti myös tilan entinen omistaja: Nasevassa tilan pysyvä tunniste on EU-tilatunnuksen numerot. Viranomaiset eivät ilmoita omistajavaihdoksia Nasevaan, joten sukupolvenvaihdoksen ja muun tilakaupan ilmoittaminen kunnan maataloustoimistoon ei riitä.

Tilanne korjaantuu, kun uusi omistaja laatii Naseva-terveydenhuoltosopimuksen omiin nimiinsä. Tilan tiedot päivitetään sopimuksen mukaisesti. Puhelimitse tai sähköpostilla annettuja tietoja ei päivitetä, sillä rekisterissä pito edellyttää allekirjoitettua lupaa eli terveydenhuoltosopimuslomaketta.

Teksti: Paula Halkosaari, rekisterivastaava (Naseva) ja Erja Tuunainen, asiantuntijaeläinlääkäri, ETT ry

Katso lisää artikkeleita

Nasevasti
Nasevassa tietoa lehmien kytkennästä, laiduntamisesta ja jaloittelusta
Nasevasti
Tavoitteena toimiva terveydenhuolto ja nupoutuskäytännöt
Nasevasti
Tilastotietoa helposti saatavilla