Siirry sisältöön
Utaretulehdusmikrobit

Serratia marcescens – uutta tietoa

Serratia marcescens – uutta tietoa
Hanna Castro
Kehityspäällikkö Valio Laatu-, Lypsy- ja Terveys-palvelut

Kehityspäällikkö, ELT Valio Laatu-, Lypsy- ja Terveys-palvelut

Serratia marcescens -bakteeri on epätavallinen utaretulehduksen aiheuttaja. Vuonna 2022 sen esiintyvyys oli noin 0,1 prosenttia Valion PRC -menetelmällä tehdyissä utaretulehdustutkimuksissa. Vaikka mikrobin aiheuttama utaretulehdus on harvinainen, bakteeria esiintyy kaikkialla ympäristössä: kuivikkeissa, lypsyaseman ja robotin lähiympäristössä sekä lannassa.

Oireet ja hoito

Serratia marcescens on ympäristöperäinen bakteeri. Sen aiheuttama utaretulehdus on yleensä lievä, mutta pitkäkestoinen. Lehmät voivat kantaa serratiaa piilevänä kuukausia, jopa vuosia. Utaretulehdusta esiintyy kliinisenä sekä piilevänä ja oireet voivat vaihdella soluluvun noususta äkilliseen kuumeiseen utaretulehdukseen. Taudinkuva riippuu myös osittain siitä, milloin eläin on tartunnan saanut. Tutkimuksissa 32 prosenttia ummessaolokauden ensimmäisen puoliskon tartunnoista on muuttunut kliinisiksi. Umpikauden toisen puoliskon tartunnoista 68 prosenttia ja lypsykaudella saaduista tartunnoista jopa 75 prosenttia on muuttunut kliinisiksi.

Tartunta tapahtuu usein ummessaoloajan alussa tai lopulla, koska silloin eläin on herkimmillään ympäristöperäisille bakteereille, mutta tartunnan voi saada myös lypsykaudella. Useimmiten tulehdus paranee itsestään, mutta kroonistumisen mahdollisuus on olemassa. Kroonistuneet taudinkantajat voivat olla uusien tartuntojen lähde tilalla. Lehmän poisto voi olla varteenotettava keino tartuntapaineen vähentämiseksi.

Useimmiten tulehdus paranee itsestään, mutta kroonistumisen mahdollisuus on olemassa.

Tartuntoja esiintyy eniten lämpimänä vuodenaikana.