Siirry sisältöön
Ruokinta

Sisäruokintakauden säilörehutuloksia

Sisäruokintakauden säilörehutuloksia

Valiolaiset maitotilat analysoivat viime vuonna ennätysmäärän rehuja. Keskimäärin maitotilat lähettivät Valio Artturi® -rehuanalyysiin lähes kuusi karkearehunäytettä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen.

Valtaosa rehunäytteistä oli säilörehunäytteitä, mutta myös korjuuaika- ja raaka-ainenäytteiden määrä on kasvanut edellisvuodesta. Viime kesänä korjuuaika- ja raaka-ainenäytteitä analysoitiin ennätysmäärä, keskimäärin yli yksi kappale valiolaista maitotilaa kohti.

Omistajayrittäjille maksuton Valio Artturi® -rehuanalyysi kannattaa hyödyntää analysoimalla säilörehut säännöllisesti ja aina rehuerän vaihtuessa. Rehuanalyysi on tärkeä tilan tuloksenteon apuväline. Sen perusteella on helppo arvioida omat rehut ja suunnitella ruokinta sekä tehdä muutokset ruokintaan.

Ensimmäisen sadon säilörehujen kuiva-aine-pitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin edellisen vuoden rehuissa kaikkialla Suomessa paitsi Lapin alueella, jossa kuiva-aine on keskimäärin 300 g/kg. Keskimäärin ensimmäisen sadon kuiva-aine on lähes 370 ja poikkeuksellisesti toisen sadon kuiva-aine on tätä matalampi 330 ja kolmannen sadon rehujen kuiva-aine noin 350 g/kg.

Keskimäärin säilörehujen raakavalkuaispitoisuus on normaalilla tasolla, noin 140 g/kg ka. Poikkeuksena kuitenkin Lapin, Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueilla valkuaispitoisuus on muuta maata matalampi. Yli 130 valkuaispitoisuus riittää pötsimikrobien tarpeisiin. Analysoimalla säilörehut saa helposti selville omien rehujen valkuaispitoisuuden, koostumuksen ja rehuarvot sekä erityisen tärkeän säilönnällisen laadun.

Säilörehunäytteiden sulavuus on tällä kaudella keskimäärin parempi kuin edellisvuosina. Ensimmäisen sadon D-arvot ovat edellisvuotta reilusti korkeammat etenkin Pohjois-Savossa, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ja hieman korkeammat Pohjois-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Kainuussa.

”D-arvot ovat reilusti korkeammalla kuin edellisvuonna.”