Siirry sisältöön
Työ ja terveys

Sosiaalinen ehdollisuus EU:n viljelijätukien ehtona – mitä se tarkoittaa?

Ensimmäistä kertaa EU:n pinta-ala- ja eläinperusteisten viljelijätukien saamisen ehdoksi on tullut myös työehto- ja työturvallisuusasioita, kun sosiaalinen ehdollisuus otettiin koko EU:ssa käyttöön 1.1.2025.

Vuodesta 2025 alkaen viljelijä voi menettää tukia, jos työntekijöiden työehtoja ja työturvallisuutta koskevissa asioissa havaitaan tarpeeksi vakavia laiminlyöntejä. Taustalla on EU:n halu puuttua maataloustyöntekijöiden kohtelussa ilmenneisiin epäkohtiin.

Sosiaalisen ehdollisuuden tavoitteena on parantaa maataloustyöntekijöiden oloja, lisätä viljelijöiden tietoisuutta työnantajana toimimisen vastuista sekä edistää maatalouden sosiaalista kestävyyttä. Vaikka se on kokonaan uusi osa-alue tukijärjestelmässä, niin käytännössä ainut muutos viljelijän näkökulmasta on riski tukien menettämiselle, jos ei noudata lakia.

Sosiaalisen ehdollisuuden vaatimuksiin kuuluvat tietyt osat työehtoja ja työturvallisuutta koskevasta lainsäädännöstä, jota työnantajien on pitänyt tähänkin mennessä noudattaa. Vaatimukset eivät koske vain maatalousaloja, vaan ihan kaikkia toimialoja metallipajoista konsulttiyrityksiin. Noudatettavaa sääntelyä ei tule lisää, koska työehtoja ja työturvallisuutta koskevaan lainsäädäntöön ei tule sosiaalisen ehdollisuuden myötä muutoksia.

”Tarkastuksella annetut toimintaohjeet ja kehotukset eivät aiheuta tukimenetyksiä, kunhan viljelijä noudattaa niitä ja laittaa asiat kuntoon.”

Työkone

Työnantaja, muista ainakin nämä!

Maatilan työnantajavelvoitteet tiivistettynä: sovi selkeästi, perehdytä kunnolla, valvo työtä ja huolehdi työterveydestä – nämä ovat sosiaalisen ehdollisuuden peruspilarit.