Täsmärehulla terveyttä
Anssi ja Saara Virtalan tilalla Soinissa on kehitetty säilörehun tuotantoa asiantuntijan opastuksella.
Säilörehu tuotetaan tarkasti eri eläinryhmille
Virtalan kahden lypsyrobotin ja reilun 120 lehmän maitotilalla on viimeisten vuosien aikana tarkennettu säilörehun tuotantoa eri eläinryhmille sopivaksi. Samalla kustannustehokkuus on parantunut.
Tilalla on nyt seitsemän laakasiiloa, mikä antaa mahdollisuuden säilöä erilaiset rehuerät eri siiloihin. Rehujen käyttö ja seosrehun teko onkin aikaisempaa joustavampaa.
”Säilömme jokaisen sadon omiin siiloihinsa. Hiehojen ja ummessa olevien hieman korsiintuneen rehun varastoimme omaan siiloonsa. Tämän siilon pohjalle ajetaan lisäksi hieman olkea. Murskesäilötylle viljallekin on oma siilonsa”, Anssi Virtala kertoo.
”Otamme rehujen laatunäytteet syötettävistä siiloista vähintään kerran kuukaudessa. Käymme rehuanalyysit, ruokintasuunnitelmat ja koelypsytulokset ProAgrian asiantuntija Sini Kuirin kanssa läpi videopalaverissa kerran kuukaudessa. On todella hyvä, että ulkopuoliset silmät ovat koko ajan seuraamassa tuotantoa.”
Seosrehun kuitupitoisuutta päädyttiin nostamaan ruokinta-asiantuntijan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella, sillä kuitu tukee eläinten hyvinvointia. ”Otimme uusia lajeja ja lajikkeita mukaan siemenseokseen. Nyt seoksessa on kolmea timoteilajiketta, kahta englanninraiheinälajiketta, nurminataa ja ruokonataa. Ruokonata ja nopeasti kasvava Grindstad-timotei tuovat kuitua seokseen.”
Lehmille syötetään kaikkien kolmen sadon säilörehua. D-arvotavoitteena lehmien rehulle on 670–700. Lehmien seosrehuun lisätään murskesäilötyn viljan lisäksi rypsirouhetta ja kivennäisiä.