Toimivan tautisulun avain on selkeä, lyhyt ohjeistus tilalla käyville ihmisille. Ilman tautisulkua vierailijat voivat levittää tauteja.
Tarttuvat eläintaudit aiheuttavat tappiota tilalle ja haittaavat kotimaista ja kansainvälistä eläin- ja elintarvikekauppaa.
Tuotantoeläimet on pidettävä vapaana tarttuvista taudeista, kuten bakteerista viruksista ja loisista. Ilman tautisulkua vierailijat voivat levittää tauteja vaatteissaan ja jalkineissaan.
Tautisulussa vierailijat eivät mene tuotantotiloihin omin ulkovaattein ja -jalkinein vaan pukeutuvat tilan varusteisiin erillisessä tilassa.
Tarvittaessa tuotantorakennuksen ulkopuolella on opaste, joka ohjaa tautisulun sisääntulo-ovelle, ja oven kyltti ohjaa vieraat oikeaan paikkaan.
Tautikulku vaatii kullekin tilalle oman toimintamallin, mutta ei suuria investointeja. Pääasia on, että pysäytetään taudinaiheuttajat ennen tuotantotiloja.
Tautisulussa on siirtymäalue tai penkki, joka ylitetään sukkasillaan tilan alueelle. Kuva Petri Uusitalo
Vierailija jättää ulkovaatteensa ja - jalkineensa niille varatulle alueelle.
Hän pukee ylleen tilan varusteet, pesee kätensä, käyttää kertakäyttökäsineitä ja siirtyy tuotantotiloihin.
Tautisulussa on siirtymäalue tai penkki, joka ylitetään sukkasillaan tilan alueelle, sillä vierailijan ja tilanväen jalkineiden kulkureitit eivät saa kohdata. Liikennevalojen värit ohjaavat tulijaa toimimaan oikein: vierailija jättää vaatteensa ja jalkineensa punaiselle alueelle ja siirtyy harmaan tai keltaisen alueen poikki sukkasillaan tilan vihreälle alueelle.
Tautivaara on yleisesti tiedostettu. Useilla tiloilla on toimiva tautisulku tai vierailijoille varattu erikokoisia saappaita ja -haalareita, suojaesiliinoja sekä eläinten käsittelyyn ja hoitoon tarvittavia välineitä.
Jos varsinainen tautisulkutila puuttuu, vieraan ja tilanväen jäljet kohtaavat ja riski tautien tartuntaan on mahdollinen. Lyhyeen vierailuun riittävät kertakäyttöjalkinesuojat ja -haalarit.
Tilan saappaille ja tarvittaville työvälineille tarvitaan pesu- ja desinfioimismahdollisuus.
Vierailija pukee tilan varusteet, pesee kätensä, käyttää kertakäyttökäsineitä ja siirtyy tuotantotiloihin. Kuva Katriina Hollanti
”Olemme hyvin tyytyväisiä tautisulkuun. Kaikki vieraat ovat tulleet tautisulun kautta ja käyttäneet sitä oikein”, kertoo maitotilayrittäjä Matti Kivelä. ”Avainasia on selkeä, simppeli, lyhyt ohjeistus. Se on nopeasti luettu ja omaksuttu. Kun vieraat ovat ensimmäisen kerran tulleet tautisulun kautta, se on seuraavalla kerralla jo tuttu rutiini. Jos samantyyppinen tautisulku olisi kaikilla tiloilla, vierailija tietäisi tutut toimintatavat jo ennen navettaan saapumista.”
Viime keväänä järjestetyssä tautisulkutempauksessa jokainen osuuskunta arpoi mukaan ilmoittautuneista yhden tilan, jolle asennettiin valmiiksi veloituksetta tautisulku kaikkine tarvikkeineen.
Valio, osuuskunnat, Kunnaneläinlääkäriyhdistys ja Tuotantoeläinyhdistys kustansivat muun muassa matot, penkin, naulakot, saappaat ja haalareita ja hygieniatarvikkeita.
Tempauksen tarkoituksena oli herättää huomioita tarttuvien tautien hallinnan tärkeydestä jokaisella tilalla ja antaa käytännön vinkkejä.
Pääkuva: Mirja Heikkinen