Siirry sisältöön
Hyvinvointi

”Terveys on ykkösasia!”

Kristiina Sarjokari
Terveydenhuoltoeläinlääkäri, Valio Terveys -palvelut

Valio Oy

Ryhmä Tuottajain Maidon yrittäjiä vieraili maaliskuun alussa omatoimimatkalla Ahvenanmaalla. Ajatus retkestä heräsi Utareterveys hallintaan -pienryhmässä, kun piti löytää tilatapaamisen paikka äkisti ryhmästä pois jääneen tilalle.

Vierailukohteeksi valikoitui Tarja ja Ole Blomqvistin omistama Östergårds Mjölk AB. Tilalla on noin 320 lehmää. Lehmät lypsetään kolmesti päivässä, ja karjan keskituotos on noin 11 000 kiloa.

Tarja ja Ole kertovat, että tärkeintä hyvän tuloksen tekemisessä ovat pysyvät rutiinit. ”Asiat pyritään tekemään samalla tavalla joka ikinen päivä”, kertoo Ole. Jos muutoksille on tarvetta, ne tehdään aina yksi asia kerrallaan. Näin varmistutaan siitä että muutoksen vaikutus on hyvä.

”Eläinten terveys on meillä ykkösasia. ”

sanoo Tarja tilan toimintaa esitellessään.

”Appeessa on karkearehua yli 60 prosenttia kuiva-aineesta.”

Pysyvät rutiinit ovat tärkeitä. Tarja Blomqvist esittelee Ari Kantoselle valkotaulua, johon kirjataan kaikki vasikan syntymään liittyvät tapahtumat.

Poikimaväli 380 pv

Poikimavälin hallinta on tärkeää kuntoluokan säilyttämisen takia, ja lihavuuskunto hyvän terveyden vuoksi. Lehmä umpeutetaan, kun sillä on poikimiseen 50 päivää, tai sen maitomäärä on alle 20 kiloa.

Lehmä pyritään siementämään heti, kun se on poikimisen jälkeen kiimassa ja poikimisesta kulunut 45 päivää. Lypsäjät tarkistavat ja kirjaavat ylös kaikki vuodot. Apuna on myös Heatime®.

Karjan poistoprosentti vaihtelee 25:n ja 30:n välillä.

Hoitoja vain yhdellä sadasta

Karjan terveys on poikkeuksellisen hyvä. Antibioottia käytetään vain kuumeisiin utaretulehdustapauksiin, 1 – 2 lehmälle vuodessa. Lievät tapaukset hoituvat kipulääkkeen ja tiheän lypsyn avulla. Tankkimaidon soluluku on ollut viime kuukausina noin 100 000, keskimäärin noin 150 000.

Maitonäytteitä tutkitaan paljon, sillä tilalla halutaan tietää solutuksen aiheuttaja, useimmiten itsestään paranevaa tyyppiä oleva KNS. Antibioottiumpituubeja ei yleensä käytetä, vaan kaikille umpeen meneville laitetaan vedinkanavan sulkeva Noroseal® -valmiste.

”Kokonaisuus ratkaisee utareterveyden hallinnassa. Hyvän terveyden rakentaminen alkaa vasikasta, jo syntymästä”, kertoo Tarja.

”Lehmän ternimaito testataan, ja se pakastetaan niin että erilaatuiset merkitään värikoodein.”

Appeen teosta keskusteltiin paljon. Ole Blomqvist on tyytyväinen umpiappeeseen. Siinä on sopivasti energiaa ja valkuaista, ja kivennäis- ja hivenaineet kohdillaan.

”Vasikka vierotetaan noin kahden kuukauden iässä, sitten kun se syö vähintään kilon väkirehua päivässä.”